V Nemčiji bitka ekonomskih konceptov

Kako spodbuditi in razbremeniti nemško gospodarstvo, ki se z nostalgijo ozira na zlato obdobje preteklega desetletja? V politiki se odvija bojevita razprava.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nemčija, tako na državni kot deželni ravni, pobere zgodovinsko rekordni znesek dohodkov od davkov: 830 milijard evrov. Obenem se gospodarstvo zaradi zmanjšanega povpraševanja iz tujine in previdnega trošenja krči, lani je bila rast bruto domačega proizvoda negativna (-0,3 odstotka) in tehnična recesija grozi tudi glede na napovedi gibanj v zadnjem četrtletju lanskega in prvem četrtletju letošnjega leta. Parlament je z zamudo pod streho spravil letošnji zvezni proračun (načrtovani odhodki znašajo 477 milijard evrov), v katerem so rezi razjezili kmete in podjetja, ki so še konec jeseni računala na višje podpore.

Kljub rekordnim prihodkom rastejo tudi proračunski izdatki. Ob nadaljevanju trenutnih izplačil bo v proračunu 2025 zazevala luknja v višini najmanj 25 milijard evrov. Nova proračunska pogajanja v vladi pa neuradno že potekajo in ob tem se v

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav