V prvih štirih mesecih v državnem proračunu 93 milijonov evrov primanjkljaja

V državni proračun je v prvih štirih mesecih letos steklo 4,2 milijarde evrov prihodkov, odhodkov pa je bilo za 4,3 milijarde evrov. Primanjkljaj se je tako ustavil pri 93 milijonov evrov, v istem obdobju lani ga je bilo za približno 110 milijonov evrov.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V prvih štirih mesecih letošnjega leta so se v primerjavi z enakim obdobjem lani prihodki dvignili za 1,1 odstotka, odhodki pa so bili višji za 0,7 odstotka.

Davčni prihodki so v prvih štirih mesecih letos dosegli 3,5 milijarde evrov in bili za 5,1 odstotka višji kot v enakem lanskem obdobju. Največji del zbranih davčnih prihodkov predstavljajo prilivi od davka na dodano vrednost, ki so dosegli 1,6 milijarde evrov in bili medletno višji za 5,4 odstotka, so danes sporočili z ministrstva za finance.

Prilivi iz dohodnine so se znižali za 0,7 odstotka, na 628 milijonov evrov, kar je po njihovih navedbah posledica lanskih in letošnjih dohodninskih sprememb. Sredstva, ki od zbrane dohodnine pripadajo občinam v tem obdobju, so bila višja za 38 milijonov evrov.

Prilivi iz davka od dohodkov pravnih

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav