V Slovenijo je znova začel teči alžirski plin

Veletrgovec s plinom Geoplin od danes zemeljski plin v Slovenijo dobavlja tudi iz Alžirije. Triletna pogodba z alžirsko državno družbo Sonatrach predvideva dobavo 300 milijonov kubičnih metrov plina letno, kar naj bi pokrilo tretjino slovenskih potreb.


 Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pogodba, ki jo je za diverzifikacijo nabavnih virov po prekinitvi dobav iz Rusije Geoplin novembra sklenil z alžirsko državno družbo Sonatrach, pomeni, da si bo Slovenija v manj gotovih časih zagotovila dodatno zanesljivost pri oskrbi s plinom, je dejal infrastrukturni minister Bojan Kumer, ki je podpisu v Alžiru sredi novembra prisostvoval z zunanjo ministrico Tanjo Fajon.

Pogodba predvideva dobavo naslednja tri leta, od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2025, in sicer 300 milijonov kubičnih metrov letno. Kakšna je cena, niso razkrili, saj je to poslovna skrivnost, Kumer pa je dejal, da je “konkurenčna“.

Prenos plina iz Alžirije v Slovenijo poteka po plinovodih skozi Tunizijo, Sredozemsko morje in Italijo do vstopne točke v slovenski plinovodni sistem Gorica – Šempeter.

V Geoplinu so za STA povedali, da

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav