V veljavi obvezno označevanje slovenskega izvora mesa na računih

Trgovci morajo od danes v prodaji na drobno sveže meso slovenskega izvora na računu označiti z oznako SI. Z uvedbo masnih bilanc, kot se ukrep imenuje, naj bi preprečili lažno označevanje slovenskega porekla mesa.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Uvedba ukrepa sledi dolgoletnim opozorilom, da del mesa, ki se v Sloveniji proda kot meso slovenskega izvora, v resnici izvira iz tujine. Nadzor spremljanja količin mesa, ki ni bilo predpakirano, po izvoru naj bi sporne prakse onemogočil.

Nedavno sprejeti pravilnik tako po pojasnilih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano določa, da morajo trgovci za goveje, svinjsko, ovčje, kozje in perutninsko meso, ki je naprodaj postrežno in je slovenskega porekla, zagotoviti, da je podatek, s katerim zagotavljajo sledljivost mesa slovenskega porekla, naveden na maloprodajnem računu.

“S tem se veljavni pravilnik nadgrajuje na način, da zagotavlja nedvoumno povezljivost označbe na maloprodajnem računu z označbami na prodajnem mestu. S tem tudi potrošniku nedvoumno izkazuje njegovo izbiro na prodajnem mestu,” so ob septembrskem sprejetju dogovora o pravilniku poudarili v kmetijskih organizacijah.

Slovensko poreklo

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav