Vaje iz sedenja Teatra Šentjanž

Teater Šentjanž Vaje iz sedenja

Ko se v šentjanškem gledališkem brlogu lotijo novega projekta, še posebej, ko to počnejo na klaviaturi ter po napevu Alenke Hain, se nam zanesljivo že po nekaj tednih obeta znova gledališko presenečenje z odrskih desk šentjanškega k & k centra. Pričakovanja in radovednost so izčrpno potešili tudi s predstavo Vaje iz sedenja – še več, presegli so jih. Po temeljiti presoji je razlogov za izredno uspešnost gledaliških zaletov Teatra Šentjanž najti za celo pest.

Najprej velja omeniti, da se pri Teatru Šentjaž srečujemo z gledališko skupino, ki se je od mladih nog z leti in ducatom odrskih izzivov dokopala do ravni, ki ji omogoča verodostojno in igralsko suvereno uprizarjati predvsem zahtevnejše predstave, še posebej tudi take onkraj klasičnega standardnega gledališkega reja. Jani Müller, Nadja Wieser in Miro Müller so to pokazali s svojo sijajno igro. Naslednja stalnica utripanja Teatra Šentjanž je režiserka Alenka Hain, ki je vedno pogosteje tudi avtorica gledališkega besedila. Mešanica strokovne režiserske zanesljivosti in precizno izoblikovanega čuta za izbiro in formuliranje žgočih tem izpod navideznega površja človeka in družbe, v povezavi s temeljitim poznanjem tima in njegovih sposobnosti, je nedvomno pikica na i, ki Teater Šentjanž izmika množični nevidnosti in ga dela prepoznavnega čisto spredaj z redkimi, kakršen je pri nas še Štikarjev Teater Zora.

Teater Šentjanž je uprizoril gledališko predstavo Vaje iz sedenja (Sitzübungen). Besedilo je izpod peresa Alenke Hain, ki je tudi režiserka predstave.

Vaje iz sedenja v prenesenem smislu ali še ena pikica na svetlikajoči se i pa so tudi dragocena prizadevanja iz ozadja. Nepogrešljivo organizacijsko deblo, na katerem sloni in se okrog njega kvišku vzpenja Teater Šentjanž je Martin Moschitz s svojim timom in miselno širino centra k & k.

Besedilo: Emanuel Polanšek
www.novice.at

Več v reviji Moja Slovenija 5/2013

Podobne teme: