Več sindikatov od vodstva Premogovnika Velenje zahteva ponovno zaposlitev sindikalista Bećarevića

Več sindikatov je danes od vodstva Premogovnika Velenje zahtevalo ponovno zaposlitev sindikalista Asmirja Bećarevića, ki je septembra prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga.

Kot je povedal sindikalist iz Zavarovalnice Triglav Mile Zukić, od vodstva rudnika zahtevajo tudi, da preneha ovirati sindikalno delovanje.

Obsodil je pregon sindikalnih zaupnikov in sindikalnega delovanja v Sloveniji. “Slovenija ni niti Severna Koreja niti Čile v 70. letih prejšnjega stoletja, ko so vojaške hunte preganjale sindikalne zaupnike in sindikalno delovanje. V 21. stoletju v osrčju EU-ja, kjer naj bi se spoštovale človekove pravice, je tovrstna praksa številnih poslovodstev zavržena in nesprejemljiva ter jo bomo začeli sindikati aktivno kazensko preganjati,” je dejal Zukić.

Napovedal je pomoč Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) pri morebitni kazenski ovadbi poslovodstva premogovnika.

Zukić je vlado in DZ pozval k spremembi zakonodaje na delovno pravnem področju, in sicer v smeri zagotovitve višje zaščite predstavnikov zaposlenih, tako pri opozorilih kot odpovedih delovnega razmerja sindikalnim zaupnikom in

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav