Velenjski župan poziva k zakonski ureditvi upokojevanja rudarjev

Velenjski župan Peter Dermol je na ministra Luko Mesca naslovil odprto pismo za zakonsko ureditev upokojevanja rudarjev. Analize namreč kažejo, da bi bila ustrezna prispevna stopnja za financiranje dodane dobe v celotnem obdobju zaposlitve 11,03-odstotna.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po ocenah Kapitalske družbe (Kad) bodo imeli velenjski rudarji do leta 2050 primanjkljaj vplačila sredstev za več kot 11,4 milijona evrov. Najvišji primanjkljaj se kaže po letu 2030, ko ne bo več zavarovancev, ki so bili vključeni v sistem bonificirane delovne dobe, ki je veljal do konca leta 2000. To bi pomenilo, da se rudarji ne bi mogli predčasno upokojevati, ker bodo imeli na računih premalo sredstev.

Velenjskega župana Petra Dermola je na nujnost zakonske ureditve upokojevanja opozoril podjetniški sindikat Premogovnika Velenje. Šaleška dolina je v obdobju prestrukturiranja in na velenjski občini se skupaj z drugimi deležniki zavzemajo za pravičen prehod ter socialno varnost posredno in neposredno zaposlenih v premogovniški in energetski dejavnosti.

Nezaupanje rudarjev v uspešnost procesa prestrukturiranja je veliko, zato sta podpora in sodelovanje lokalne skupnosti

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav