Višje cene zemeljskega plina dražijo ogrevanje po slovenskih mestih

Ogrevanje bo v nekaterih mestih z daljinskim sistemom na toploto ali sistemom oskrbe z zemeljskim plinom dražje. Ogrevanje se je že podražilo v Šaleški dolini, Ljubljani, Mariboru in Kranju, v Celju pa se cene ne bodo spremenile.


 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V Energetiki Ljubljana so pojasnili, da se je v sistemu daljinskega ogrevanja, ki ga regulira agencija za energijo, fiksni del cene toplote z avgustom zvišal za tri odstotke. Variabilni del, ki se usklajuje sproti, glede dejanske spremembe cen oz. stroškov goriva, pa se je s septembrom zvišal za 17,6 odstotka. Medtem se je podražila dobava zemeljskega plina, saj se je z avgustom cena plina po rednem ceniku zvišala za 11 odstotkov.

Višje cene energentov in emisijskih kuponov, katerim priča smo že vse letošnje leto, vplivajo tudi na višje stroške proizvodnje toplote. Če bodo stroški goriva v prihodnjih mesecih nižji, bo sledila uskladitev variabilnega dela cene navzdol,” so pojasnili.

Sistem daljinskega ogrevanja v Ljubljani oskrbuje okoli 64.700 uporabnikov, od tega 59.000 gospodinjskih in 5700 poslovnih uporabnikov,

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav