Vlada izdala uredbo o nadomestilu podjetjem zaradi posrednih stroškov izpustov

Vlada je danes izdala uredbo o nadomestilu za kritje posrednih stroškov zaradi izpustov toplogrednih plinov, potem ko je pretekli teden slovensko shemo za ta nadomestila, vredno 99,15 milijona evrov, odobrila Evropska komisija.

Morebitnih upravičencev je od 10 do 25, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Nadomestila bodo energetsko intenzivnim podjetjem krila del stroškov za višje cene električne energije, ki so posledica vpliva cen ogljika na stroške proizvodnje elektrike. Upravičenci bodo na podlagi uredbe prejeli nadomestilo za kritje posrednih stroškov za leta 2022, 2023 in 2024. Nadomestila bodo izplačana za preteklo leto, zadnja bodo tako v letu 2025.

Vsak prejemnik pomoči bo moral zmanjšati ogljični odtis tako, da bo vsaj 30 odstotkov porabljene elektrike zagotovil iz nizkoogljičnih virov. Poleg tega bo moral v dveh letih od prejema zadnjega nadomestila celoten znesek nadomestila nameniti za projekte proizvodnje energije iz obnovljivih virov na ozemlju Slovenije, za ukrepe izboljšanja energetske učinkovitosti na svoji napravi ali Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav