Vlada nad monopol v pomorski pilotaži z ustanovitvijo javnega podjetja

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je na dopisni seji izdala uredbo, ki določa zagotavljanje pomorske pilotaže v obliki javnega podjetja, katerega ustanoviteljica je država, upravljavec pa Slovenski državni holding (SDH).


Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Z uredbo se na podlagi zakonodaje določa izvajanje storitve pomorske pilotaže kot gospodarske javne službe. Zaradi nemotenega in trajnega izvajanja pomorske pilotaže, ki se trenutno izvaja kot monopolna dejavnost na trgu, ter za izognitev ogrožanju varnosti plovbe, onesnaženju in gospodarski škodi se določi zagotavljanje pomorske pilotaže v obliki javnega podjetja, so sporočili z vlade. Uredba določa pogoje za zagotavljanje in uporabo storitev gospodarske javne službe, pravice in obveznosti izvajalca ter uporabnikov, način oblikovanja cene storitve ter druge elemente, pomembne za izvajanje gospodarske javne službe.

Vlada je uredbo sprejela, potem ko je na začetku meseca SDH dal soglasje k letnemu načrtu upravljanja za pomorsko pilotažo. Tega je SDH pripravil na podlagi sklepa vlade iz lanske pomladi. Letni načrt upravljanja za pomorsko pilotažo je nastal zaradi

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav