Vlada sprejela novelo, ki omogoča spremljanje cen kmetijskih in živilskih proizvodov

Vlada je sprejela predlog novele zakona o kmetijstvu. Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je pojasnila, da se s spremembo zakona določa pravna podlaga za izvedbo zbiranja podatkov o ceni, količini in poreklu v verigi preskrbe s hrano.


Irena Šinko. Foto: BoBo
Irena Šinko. Foto: BoBo

Šinko je poudarila, da so posledice epidemije covida-19 in vojna v Ukrajini močno vplivale in še vedno vplivajo na svetovno gospodarstvo kot tudi na delovanje v verigi preskrbe s hrano, pokazalo pa se je tudi, kako pomembno je zagotavljanje prehranske varnosti v državi.

Da se bomo kot država lahko učinkovito in hitro odzivali na takšne zunanje dejavnike, ki vplivajo na delovanje prehranske verige, je po besedah ministrice zelo pomembna tudi vzpostavitev mehanizma zbiranja in spremljanja podatkov od kmeta do kupca.

S podatki, ki jih bomo pridobili v prehranski verigi, bomo lahko hitro in učinkovito reagirali, pomagali sektorjem v težavah oziroma spodbudili sektorje k še večji učinkovitosti. Kot država moramo poskrbeti za samooskrbo in prehransko varnost za naše ljudi, pomemben element prehranske varnosti

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav