Vrhovno sodišče: AVK mora zasežene Mercatorjeve delnice vrniti Agrokorju

Vrhovno sodišče je razsodilo, da je treba Mercatorjeve delnice, ki so bile s sklepom agencije za varstvo konkurence (AVK) konec lanskega leta začasno odvzete, takoj vrniti Agrokorju.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

AVK je Agrokorju delnice Mercatorja začasno odvzela sredi lanskega decembra, da bi tako zavarovala izvršitev odločbe o prekršku, s katero mu je zaradi domnevno storjenega prekrška pri prevzemu polnilnice vode Costella leta 2016 odmerila globo v znesku 53,9 milijona evrov. Delnice Mercatorja je v imenu države oz. AVK-ja zasegla finančna uprava (Furs).

Vrhovno državno tožilstvo je na vrhovno sodišče vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri je trdilo, da je AVK Mercatorjeve delnice Agrokorju odvzel nezakonito. Vrhovno sodišče je tej zahtevi ugodilo s pravnomočno sodbo, zoper katero ni možnosti pritožbe, postopek zavarovanja pa ustavilo. S tem je Agrokorju omogočilo nemoteno razpolaganje z delnicami, so sporočili iz Fortenove.

Po mnenju vrhovnega sodišča AVK nima pravne podlage za izdajo odločbe o odvzemu Mercatorjevih delnic. V skladu z zakonom o prekrških

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav