Washington prepovedal izvoz nekaterih čipov na Kitajsko

ZDA so napovedale nove omejitve izvoza čipov in delov za proizvodnjo čipov, ki bi bili lahko uporabljeni v vojaški opremi, na Kitajsko. S tem želi Washington ustaviti Peking pri razvoju lastne industrije čipov in napredne vojaške tehnologije.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Peking si v zadnjem obdobju močno prizadeva okrepiti lasno industrijo čipov ter razviti napredne vojaške sisteme. Novica iz ZDA prihaja nekaj dni pred velikim kongresom kitajske partije, na katerem naj bi si kitajski predsednik Ši Džinping zagotovil zgodovinski tretji mandat.

Pravila ameriškega ministrstva za trgovino vključujejo prepoved izvoza nekaterih čipov, ki se uporabljajo v superračunalnikih in pri razvoju umetne inteligence, in zaostrovanje zahtev pri prodaji opreme za izdelavo čipov. Prav tako bi lahko preprečila dobavo čipov Kitajski iz drugih držav, v katerih podjetja za njihovo proizvodnjo uporabljajo ameriško tehnologijo. Cilj je preprečiti kitajski vojski, obveščevalnim in varnostnim službam pridobitev občutljive tehnologije, ki jo lahko uporabijo za razvoj orožja, je pojasnilo ministrstvo.

Kitajska je “usmerila vire v razvoj superračunalništva in želi postati vodilna v svetu v umetni inteligenci do

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav