“Za Banko Slovenije je ugodneje, da so ljudje v najemniških stanovanjih”

Zdaj imamo dve neusklajeni instituciji (Banka Slovenije in vlada), ki med seboj ne komunicirata, na koncu pa bodo krajšo potegnili tisti, ki nimajo rešenega stanovanjskega vprašanja, o ukrepu Banke Slovenije glede posojil meni ekonomist Jože Damijan.


Čeprav bodo potrošniki po novem lahko najemali potrošniška posojila s krajšo ročnostjo, je ta vpliv zanje manjši, kot se morda zdi na prvi pogled. Večji vpliv bo imela omejitev ročnosti na dobičkonosnost bank, menijo v ZPS-ju. Foto: Reuters

Ukrep Banke Slovenije, ki je bankam, ki delujejo v Sloveniji, omejila potrošniško in stanovanjsko kreditiranje prebivalstva, je precej razburil slovensko javnost. Še posebej po tem, ko je Združenje bank Slovenije objavilo izračune, kolikšna posojila oz. v kakšni maksimalni višini jih bodo slovenski potrošniki dobili pri slovenskih bankah.

Štiričlanska družina z dvema mladoletnima otrokoma, v kateri starša prejemata povprečno slovensko plačo (1.119 evrov neto), se lahko skupaj okvirno maksimalno potrošniško zadolži za 23.000 evrov za sedem let oz. pridobi 60.000 evrov stanovanjskega posojila za odplačilno dobo 20 let.

Dvočlanska družina (oče samohranilec

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav