Za subvencijo menjave starih kurilnih naprav zagotovljenih dodatnih skoraj 80 milijonov evrov

Vlada je sredstva za zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi povečala za 79,5 milijona na skupaj 194,85 milijona evrov. Z dodatnimi sredstvi bo predvidoma subvencioniranih 800 novih kurilnih naprav na lesno biomaso in 12. 600 toplotnih črpalk.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Z zamenjavo zastarelih malih kurilnih naprav z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso in s toplotnimi črpalkami želi vlada povečati delež obnovljivih virov energije pri ogrevanju stavb in povečati njihovo učinkovitost, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje. S tem se sledi tudi cilju izboljševanja kakovosti zraka, kjer je ta slaba, oz. ohranjanja kakovosti zraka tam, kjer je dobra, so dodali po seji vladnega odbora za gospodarstvo.

“S tem ukrepom rešujemo kakovost zraka, ki je eden glavnih okoljskih vplivov z učinkom na zdravje ljudi, za občutljive skupine prebivalcev pa je ob njihovi dolgotrajni izpostavljenosti zraku s slabo kakovostjo lahko tudi eden od vzrokov za njihovo zgodnejšo smrt,” so zapisali v vladnem sporočilu za javnost.

Projekt se financira iz sklada za podnebne spremembe, dodatna sredstva bodo na voljo na

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav