Zakaj vladna koalicija (še) ni naklonjena prepovedi frackinga v Sloveniji?

Člani odbora za infrastrukturo, okolje in prostor niso podprli prepovedi frackinga v Sloveniji, sporne metode pridobivanja plina ali nafte, kar se nanaša na morebitno pridobivanje plina na Petišovskem polju.


Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Poslanci koalicijskih strank v torek na odboru za infrastrukturo, okolje in prostor niso potrdili novele zakona o rudarstvu, ki jo je predlagala Levica. Z njo naj bi prepovedali t. i. fracking oz. hidravlično drobljenje kamnin, ki omogoča pridobivanje nafte in plina iz nekonvencionalnih nahajališč. Hkrati naj bi z zakonsko novelo ustavili vse postopke izdaje dovoljenj za fracking, ki so zdaj v teku. Gre za morebitno pridobivanje zemeljskega plina v Petišovcih pri Lendavi.

Kot je poročal STA, je državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič pojasnil, da vlada predloga zakona v tej fazi ne podpira, ker njegovo ministrstvo že pripravlja novelo zakona o rudarstvu, s katero želi odpraviti pomanjkljivosti glede pravnega položaja imetnikov obstoječih rudarskih pravic za izkoriščanje mineralnih surovin in izboljšati sistemsko ureditev

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav