Zaradi rasti cen surovin in stroškov trgovci posledično že dvigajo cene živil

Zaradi rasti cen surovin in drugih stroškov so v nekaterih trgovinah že začeli dvigovati cene prehranskih izdelkov. Na začetku leta se je podražilo svinjsko meso, maja tudi perutninsko, cene so dvignili tudi proizvajalci pekarskih izdelkov.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Cene so posledično morali dvigniti tudi trgovci. Vzroki za to so poleg višjih cen energentov, embalaže in stroškov dela tudi podnebne spremembe in povpraševanje Kitajske.

Cene surovin že od lanske jeseni segajo v nebo. Najbolj se to pozna pri žitih, koruzi, soji, ki so pomembni pri proizvodnji mesa in kruha.

Cene kmetijskih surovin na področju rastlinske pridelave se višajo zaradi podnebnih sprememb, zaradi neugodnega vremena na ključnih območjih pridelovanja, ki so pomembna za dogajanje na svetovnih trgih. Deloma pa tudi zaradi špekulativnih nakupov in terminskih pogodb,” je opozoril Stane Kavčič z biotehniške fakultete. Svinjsko meso se je na začetku leta že podražilo za petino, jeseni se bo spet.

V pozni jeseni se bo to poznalo tudi v žepu kupca, nekje do deset odstotkov,” je povedal direktor Celjskih mesnin Izidor

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav