Žito bo zaprlo obrata za Bežigradom in v Novem mestu

V Žitu, ki je v lasti hrvaške Podravke, so se konec lanskega leta odločili racionalizirati stroške. Zaradi spremenjenih razmer na trgu zapirajo nekaj proizvodnih obratov v Sloveniji. Posledično bo nekaj zaposlenih ostalo brez dela. Koliko, ne razkrivajo.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Cena pšenice, ki Žitu predstavlja najpomembnejšo surovino, se je od začetka napadov na Ukrajino povišala za več kot 100 odstotkov. Če k temu dodamo še nedavne podražitve energentov in dve leti nestabilnega poslovanja zaradi covida, je konsolidacija proizvodnje prekarskih izdelkov, ki so jo v Podravki potrdili že novembra lani, razumljiva. Dva obrata, v Novem mestu in v Ljubljani za Bežigradom, se zapirata. Kruh, pecivo in druge pekarske izdelke bodo tako proizvajali le še na treh lokacijah, na Vrhniki, v Mariboru in na Viču v Ljubljani.

V to posodobitev bomo vložili več kot 10 milijonov evrov, in sicer s ciljem avtomatizacije, boljše učinkovitosti in pa večje donosnosti pekarstva,” je pojasnila Karmen Pangos, generalna direktorica Žita. Proizvodnja testenin na sedežu podjetja v Ljubljani za zdaj ostaja. So pa

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav