ZPS: Potrošniki se morajo sami odločiti, ali bodo zahtevali vrednotnico ali pa denar

V času epidemije so turistične agencije izdajale vrednotnice v zameno za odpovedana potovanja. Potniki bi jih lahko po določilih interventnih ukrepov izkoristili v 24 mesecih od izdaje oz. bi zaprosili za vračilo kupnine po 12 mesecih odpovedi.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ti ukrepi po razglasitvi konca epidemije ne veljajo več, zato smo med glavno turistično sezono preverili, ali ponudniki spoštujejo določila in kakšne možnosti imajo potrošniki ob morebitnih nepravilnostih.

V zadnjih mesecih so na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) imeli več pritožb zaradi nepravilnosti pri izdaji vrednotnic. Turistične agencije se namreč še vedno zmotno sklicujejo na ukrepe interventnega zakona, ki je predvideval vračilo kupnine šele po 12 mesecih od odpovedi potovanja, pojasni Matjaž Jakin.

Ta naš zakon ne velja več, uporabljal se je do 31. maja. Če zdaj agencija ali potrošnik odpove potovanje zaradi izrednih okoliščin, mora dobiti denar nazaj po 14 dneh od odpovedi pogodbe,” pravi Jakin, ki opozarja tudi na to, da so bili številni potrošniki zavedeni, da je njihova edina možnost sprejetje vrednotnice.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav