ZSSS: Platformni delavci so pogrešljiva roba, brez vsakih pravic

Ob svetovnem dnevu dostojnega dela so v največji sindikalni centrali ZSSS-ju opozorili na težave t. i. platformnih delavcev – čistilk, raznašalcev hrane, skrbstvenih delavcev in drugih –, ki pogosto nimajo delavskih in socialnih pravic.


 Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič je na novinarski konferenci v Ljubljani opozorila, da je dostojno delo končni cilj, ki mu sindikati sledijo za vse delavce, ne glede na to, v kakšni obliki dela delajo. “To je delo, ki pomeni varnost za zaposlenega, ki pomeni dostojanstvo pri opravljanju dela, ki je pošteno plačano, ki je varno in je trajnostno,” je pojasnila.

V nadaljevanju je spomnila na različne oblike dela v 30 letih samostojne Slovenije. Od pravila, da je delovno razmerje sklenjeno za nedoločen čas, so se začele najprej pojavljati razlike pri delu za določen čas, pozneje smo lahko spremljali agencijske delavce, ki so se počasi prelevili v samostojne podjetnike, v zadnjem času pa se srečujemo s t. i. platformskimi oblikami dela, ki so se posebej razrasle

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav