Dobrodošli doma: 60 idej za izlete po Sloveniji

Pri Moji Sloveniji smo izdali posebno izdajo Dobrodošli doma. V njej vam predstavljamo 60 idej za izlete po Sloveniji, ki jih lahko prepotujete vsakega zase ali pa čez konec tedna. Zaradi lažje primerjave smo vzeli za izhodišče Ljubljano, ki je tudi najpogostejši začetek potovanja za slovenske izseljence, ki pridejo obiskati Slovenijo in turiste, ki si želijo ogledati lepote naše male a zanimive Slovenije. Z vsemi opravljenimi izleti boste prepotovali celo Slovenijo, skupaj z velikim delom slovenskega zamejstva in odkrili kotičke, ki vas bodo prevzeli. Revijo krasijo odlične fotografije iz opravljenih izletov in vam že v naprej pričarajo kraje, ki krasijo našo domovino.

Zato dobrodošli doma in na pot!

NAROČILA:

Vsi, ki bi želeli revijalni priročnik naročiti in prejeti domov, ga lahko naročite na 01 5653416 ali na 041 490844 ali na urednistvo@mojaslovenija.net. Ali pa ga kupite pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov v Sloveniji.

CENA:

Cena revije Dobrodošli doma za dostavo po Sloveniji je 2,99 EUR. Vsi naročniki, ki ste naročeni na revijo Moja Slovenija, pa jo dobite brezplačno v sklopu naročnine.

 

Prijetne izlete vam želimo iz uredništva Moje Slovenije!

KAZALO

Izlet 1: Gorenjska v treh dneh

Na tokratno pot se bomo odpravili malce čez hribe, poleg čudovite narave pa nam bo ponudila tudi nekaj umetniške dediščine …

 

Izlet 2: Julijci in Soča

Ta pot pokaže vso razgibanost naše dežele, zato bo morda potrebno nekaj več postankov. Idej je več, kot jih dopušča konec tedna.

 

Izlet 3: Za slovensko mejo

Na vsej poti pa bomo čutili, da so bila ta ozemlja nekoč poseljena s Slovenci in da je še danes ostalo tam marsikaj slovenskega, če že ne jezik, pa vsaj navade.

 

Izlet 4: Vinski deželi zahoda

Čeprav je na tej poti kamen naš spremljevalec, je na Krasu, posebej pa v Brdih in Vipavski dolini toliko mehkega, prijetnega, da opisana pot lahko mirno traja dvakrat dlje.

 

Izlet 5: Po obali in zaledju

Prvi del poti bo po Slovenski Istri, ki še diši po Sredozemlju, drugi pa nam bo vse bolj kazal celinski obraz – od prepihanih Brkinov do hladnega sveta pod Snežnikom.

 

Izlet 6: Kočevsko in Pokolpje

Ta izlet redno spremlja zelenilo – od gozdov preko barve zasanjane Kolpe do belokranjskega “zelenega Jurija”.

 

Izlet 7: Ob Sotli in Krki

Prelepa pot od Kozjanske pokrajine , ki ji marsikdo primerja s Toskano, do vznožja Gorjancev v deželo cvička ob zasanjani Krki.

 

Izlet 8: Dve strani Mure

Pot nas bo vodila tja, do Drave in preko Slovenski goric ob Muro in še čez – v Prekmurje.

 

Izlet 9: Koroška in Štajerska

Po cesti preko vzpetih slemen, na Koroško, potem pa ob Dravi do Maribora in ob južnih obronkih Pohorja čez Štajersko nazaj v prestolnico Slovenije.

 

Izlet 10: Prelepa Savinjska dolina

To je priložnost, da poznamo vznožje Kamniško-Savinjskih Alp in pogledamo tako kamniško kot savinjsko stran, vmes pa se po cestah nekako ovijemo okrog nižjih slemen, v katerih se to gorovje spušča na vzhod. Predvsem pa se ustavimo v čudoviti Logarski dolini.

 

Urednik in avtor posebne izdaje, Marjan Bradeško je za uvod napisal:

 

Za v popotno malho …

 

Zeleni pašniki in bele gore, vrbe, ki se sklanjajo v leno tekočo vodo, beli gradovi z rdečimi strehami nekje v gozdnem pobočju, na vsakem gričku cerkvica, vinogradi, ki se ovijajo okrog goric, goste smreke, ki komaj prepuščajo sončne žarke, planjave, v daljavi morje … in ljudje, njihove navade, običaji, dediščina. Vse to nas vedno znova vabi na pot. Po naši Sloveniji. Ne glede na to od kod prihajate, vzemite si čas in spoznajte slovenski biser sredi Evrope.

Vsak popotnik, preden krene na pot, poskrbi, da na njej ne bo presenečenj. Nekoč so ljudje predvsem skrbeli, da niso ostali lačni in žejni, zato so v malhi nosili malico pa kakšen kos oblačila. Danes preberemo, kam gremo, pogledamo v vodnik, revijo ali na splet, pokukamo na zemljevid in poizvemo, kje je mogoče jesti, kaj zanimivega si na poti lahko ogledamo, kako tam zares je … in se usedemo v avto. Na poti pa se mnogi še vedno radi malce prepustimo tudi naključju in odkrivanju, raziskovanju.

Prav na tak način sem želel opisati poti, ki vas vabijo po Sloveniji in bližnjem zamejstvu. Ravno dovolj, da dobite občutek, kaj vas na poti čaka, ravno prav kratko, da lahko na hitro preberete, in ravno dovolj, da se zagotovo ne izgubite. Na poti je seveda nujen tudi zemljevid – atlas Slovenije pokrije skoraj vse poti, enako avtokarta, podrobnosti pa posamezne turistične karte. Današnja navigacija GPS vam bo tudi prav prišla, vendar pazite – poti, ki jih opisujem, niso vedno najkrajše poti od kraja do kraja – saj vendar radi zavijemo malo vstran, mar ne, saj nas vendar pritegne kakšna posebnost, znamenitost, lep razgled, narava, samota …

 

60 idej za izlete

In takih možnosti je v predlogih več kot dovolj – deset tridnevnih izletov, pri vsakem pa še namig za pet enodnevnih. Takorekoč šestdest idej, ki se brž, le z malo vaše domišljije in raziskovanja zemljevida, podvojijo. V osnovi vas torej vabim na deset velikih “zank” po Sloveniji, ena od njih seže tudi v sosednji Avstrijo in Italijo. Prav vsaka pot pa se večkrat kar dobro oddalji od tistih najbolj poznanih in razvpitih biserov. Časovno je vsak izlet ubran na konec tedna – torej dokaj kratek petek in polna sobota in nedelja. Seveda pa predlogi omogočajo, da si čase in dneve in poti prilagajate po svoje.

 

Pa še nekaj praktičnih napotkov

· Opisi izletov so okvirni in dopuščajo, da se kje zadržite dlje, morda podaljšate pot, ali pa preprosto preskočite kakšen postanek in pot pospešite. Želja mojega povabila na pot je, da bi še malo raziskovali, predvsem pa nabirali ideje za dodatne izlete.

· Kjerkoli že ste, če ugotovite, da je konec dneva, da se utrujeni, da skratka hočete domov – v Sloveniji ni težav. Skoraj ni konca, odkoder do prestolnice, Ljubljane, ni mogoče pripeljati v dveh urah, od marsikje je še bistveno manj. Tako da če se izlet ne izide, ga preprosto skrajšajte.

· Prenočišč nisem posebej omenjal, le kraje, ki zagotovo omogočajo prenočevanje. Od gostiln sem omenil tiste, ki se na povprečni poti znajdejo pred vami nekje v času, ko je čas kosila. Ševeda je ob poti še vrsta drugih možnosti, od gostiln za razvajanje do tistih, kjer se najeste – in greste naprej. Tako da popotne malhe z malico na teh izletih gotovo ne rabite – lahko pa jo seveda vzamete s seboj, saj se je lepo ustaviti – tudi kar nekje.

 

Želim vam, kot vsakemu popotniku, najprej srečno pot. Na poti pa doživite obilo novih pogledov, presenečeno odkrivajte, kar še niste vedeli, in spoznajte drugačne podobe že znanega. Predvsem pa se veselite nad lepoto dežele. Ob vrnitvi, če ne že kar med potjo, pa naj se v vas že prebuja želja po novi poti. Pojdite in se veselite!

 

Marjan Bradeško

 

 

Podobne teme: