Ali bodo zavarovalnice zaustavile izplačilo dividend?

Banka Slovenije je zaradi negotovosti povezane s pandemijo bankam že prepovedala izplačilo dividend za lani. Podobno priporočilo zavarovalnicam je poslala tudi Agencija za zavarovalni nadzor. Ukrepa veljata do septembra.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) pričakuje, da bodo zavarovalnice izplačevanje dividend zaradi velike pandemične negotovosti zadržale do konca septembra letos.

Pod nekaterimi pogoji bo izplačilo vsaj dela dividende za lani kljub temu mogoče, pravi direktorica Zavarovalnega združenja Maja Krumberger.

Regulator pričakuje, da bodo imele zavarovalnice zagotovljeno solventnost, zadostno likvidnost, kriterij pa je tudi dobičkonosnost,” je poudarila.

V zavarovalni skupini Sava, kjer so lani ustvarili dobrih 56 milijonov evrov dobička, kar je dobrih 12 odstotkov več kot leto pred tem, odločitve, ali bodo izplačali dividende ali ne, še niso sprejeli.

Odgovor je lahko pogojno pritrdilen, glede na to, da bomo šele v fazi revidiranja po posvetu z nadzornim svetom izoblikovali stališče,” je povedal predsednik uprave Marko Jazbec.

Prav tako še ni znano, kako bodo

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav