Andrijanič: Slovenija na področju umetne inteligence že evropska velesila

Slovenija je na področju umetne inteligence po oceni ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča že evropska velesila.

Kot je med drugim na Evropskem forumu za umetno inteligenco poudaril minister, ima Slovenija največ raziskovalcev umetne inteligence na prebivalca v Evropi.

Slovenija gosti Unescov center za umetno inteligenco in izjemno živahno skupnost za umetno inteligenco, je poudaril minister. “Svojo moč črpamo iz več kot štirih desetletij raziskav umetne inteligence pri svetovno znanem Institutu Jožef Stefan,” je še dodal.

Dotaknil se je tudi pomena povezovanja vrhunskih raziskav z industrijo in javnim sektorjem ter poudaril odločitev Slovenije, da je digitalno preobrazbo in umetno inteligenco uvrstila med najpomembnejše naloge predsedovanja Svetu EU-ja.

“Med slovenskim predsedovanjem smo ministri EU-ja soglasno potrdili splošni pristop glede akta o digitalnih storitvah, akta o digitalnih trgih, akta o upravljanju podatkov in direktive o varnosti omrežij in informacijskih sistemov, ki skupaj tvorijo hrbtenico nove digitalne zakonodaje v EU-ju,” je spomnil.

Za akt o umetni inteligenci je bilo v času slovenskega predsedovanja po

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav