Aprila še slabša kreditna sposobnost družin z otrok

Po ugotovitvah Združenja bank Slovenije se je kreditna sposobnost para z dvema otrokoma v primeru kredita s fiksno obrestno mero aprila poslabša za slabih 3700 evrov.


 Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kreditna sposobnost družin z otroki se je z aprilom zaradi dviga zneska za vzdrževanega družinskega člana za 11,63 evra na 248,92 evra po ugotovitvah Združenja bank Slovenije še poslabšala.

Potrošniku mora skladno s sklepom o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva po plačilu vseh obrokov iz naslova kreditnih pogodb vsak mesec ostati najmanj znesek v višini 76 odstotkov minimalne bruto plače. Če preživlja družinskega člana ali drugo osebo, mu mora ostati tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja, so pojasnili na združenju.

“Družine z minimalnimi do povprečnimi slovenskimi prihodki, ki predstavljajo večino vseh oz. 70 odstotkov zaposlenih, imajo zelo nizko kreditno sposobnost. Posameznik, ki prejema minimalno plačo, se tako rekoč v banki oz. hranilnici ne more zadolžiti,” so izpostavili v sporočilu za javnost.

Kreditna

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav