Popravek: “Da bi si lahko privoščili energijo, ki jo proizvajamo, moramo varčevati”

V objavi “Opozorila rudarjev: Da bi si lahko privoščili energijo, ki jo proizvajamo, moramo varčevati” (16. marec 2022) je navedenih več neresničnih dejstev v povezavi s pogajanji za spremembo tarifne priloge Kolektivne pogodbe premogovništva Slovenije.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot prvo ne drži, da potekajo pogajanja s Premogovnikom Velenje o dvigu plač v podjetju, temveč so se dne 16. marca 2022 odvila pogajanja na panožni ravni z Energetsko zbornico Slovenije (EZS) in sindikatom SDRES, katerih namen je uskladitev rasti najnižjih osnovnih plač, določenih v tarifni prilogi panožne kolektivne pogodbe.

Kot drugo ne drži, da so plače na podlagi dogovora z delodajalcem zamrznjene, celo nasprotno, SPESS je dosegel v praksi redek dogovor o avtomatični eskalaciji plač in ta dogovor vključil v splošne akte tako na panožni ravni kot tudi na ravni delodajalca. Z dogovorom je SPESS dosegel želeno eskalacijo, t. i. “EDD”, s tem pa eskalacijo plač na ravni podjetja. Delodajalec je za sprejem takega dogovora o avtomatični eskalaciji zahteval vključitev v pogajanja, da se eskalacija izvede

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav