Predvolilni poziv ZPS-ja: Nič o potrošnikih – brez potrošnikov

ZPS je pripravil zahteve in pobude političnim strankam, za katere si želi, da bi bile zapisane v koalicijski pogodbi in bi se tudi izvajale. Ključne zahteve, ki so jih poimenovali Nič o potrošnikih – brez potrošnikov, so strnili v sedem točk.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) si želijo, da bi bila še letos sprejeta strategija varstva potrošnikov 2023–2026. Slovenija je nima že od leta 2017, novi zakon o varstvu potrošnikov pa je ‘v pripravi’ že več kot desetletje.

Druga zahteva je učinkovito pravno varstvo. EU je namreč v preteklosti generiral celovito zakonodajo na področju pravic potrošnikov, da bi imeli enake pravice po celotnem EU-ju. “Naloga članic je učinkovit prenos te zakonodaje na nacionalno raven. Tu se (pre)pogosto zaplete, rezultat pa je zakonodaja, ki je ni mogoče učinkovito izvajati,” so poudarili v ZPS-ju.
Želijo si tudi prehranske politike in varnosti, saj je treba potrošnikom med drugim omogočiti dostop do varne in cenovno dostopne hrane.

Ena izmed zahtev je vzpostavitev in uveljavljanje trajnosti na ključnih področjih življenja potrošnikov, pri čemer poudarjajo zagotovitev

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav