Banke ne bodo več omejene pri razdeljevanju dobička

Banka Slovenije ne bo podaljšala ukrepa omejitve za razdelitev dobičkov bank in hranilnic, ki se izteče konec meseca, enako priporočilo bo prenehalo veljati tudi za lizinške družbe.


 Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Banki Slovenije ob tem opozarjajo, naj banke in hranilnice pri načrtovanju izplačila dobičkov ne podcenjujejo prihodnjih tveganj, ki ostajajo velika. Kljub prenehanju ukrepa od bank, hranilnic in lizinških družb pričakujejo konservativen pristop in skrbno ravnanje ob upoštevanju individualnih okoliščin.

“V Banki Slovenije smo makrobonitetni ukrep omejitev razdelitev dobičkov bank in hranilnic sprejeli aprila lani zaradi visoke negotovosti glede gospodarskega in finančnega stanja ob epidemiji covida-19. Mesec pozneje smo tudi lizinškim družbam priporočili, da omejijo izplačilo dobička,” so spomnili in dodali, da je bil cilj ukrepov povečati odpornost finančnega sistema na finančne šoke, ohraniti finančno stabilnost in preprečiti nastanek motenj v finančnem sistemu.

Ocenjujejo, da je bil cilj izpolnjen, saj sta ukrepa prispevala k ohranitvi kapitala bank in lizinških družb, da so lahko še naprej

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav