Banke v polletju ustvarile 226 milijonov evrov dobička

Banke v Sloveniji so v prvem letošnjem polletju ustvarile 251,1 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo, kar je 90,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček po davkih se je v primerjalnem obdobju povečal za 84,1 odstotka, na 226,4 milijona evrov.


Foto: EPA
Foto: EPA

Banke so v prvem letošnjem polletju neto sproščale oslabitve in rezervacije, medtem ko so jih lani v enakem obdobju neto oblikovale, v redni mesečni informaciji o poslovanju bank navaja Banka Slovenije. Natančneje sta več kot dve tretjini bank letos neto sproščali oslabitve in rezervacije, več kot polovico je k temu prispevala ena banka. Neto sproščanje oslabitev in rezervacij je na ravni sistema znašalo 26 milijonov evrov, medtem ko so banke lani v enakem obdobju oblikovale za 98,5 milijona evrov neto oslabitev.

“Vzdržnost tako ustvarjenih dobičkov bank ostaja tudi v prihodnje negotova, saj je sproščanje oslabitev in rezervacij običajno kratkotrajna in ne more nadomestiti še naprej padajočih neto obrestnih prihodkov,” so posvarili v Banki Slovenije. Upadanje neto obrestnih prihodkov se je upočasnilo, in sicer so junija čiste obresti

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav