Cinkarna Celje lani za več kot četrtino povečala dobiček

Cinkarna Celje je v letu 2022 ustvarila 227,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 18 odstotkov več kot v 2021, čisti dobiček družbe pa se je zvišal za 27 odstotkov na 42,3 milijona evrov. Poslovno leto sta zaznamovali precej različni polletji.


Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

V Cinkarni Celje ocenjujejo, da so doseženi poslovni rezultati objektivno dobri in presegajo napovedi za obdobje, izhaja iz poročila o poslovanju v 2022, s katerim se je v torek seznanil nadzorni svet Cinkarne.

Pretežni del prihodkov je Cinkarna lani ustvarila z izvozom; njegova skupna vrednost je znašala 208,4 milijona evrov, kar je 19 odstotkov več kot v 2021. Poslovni izid iz poslovanja z odpisi (EBITDA) je dosegel 63,9 milijona evrov oz. 25 odstotkov več kot leto prej in 28 odstotkov dosežene prodaje.

Lansko poslovno leto sta sicer zaznamovali dve različni polletji, ugotavljajo v Cinkarni. V prvem so se nadaljevala ugodna tržna gibanja in visoka raven povpraševanja iz preteklega leta. V zadnjem polletju pa so bili priča vplivu povišanih energetskih tveganj, padcu

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav