Do državne pomoči upravičeni delodajalci, ki jim ukrepi omejujejo poslovanje

Delodajalci lahko tudi sedaj, ko epidemija ni razglašena, v okviru PKP 9, izkoristijo pomoč države. Na voljo je povračilo nadomestila plače za skrajšan polni delovni čas, uveljavljajo pa ga lahko delodajalci iz panog, ki jim ukrepi omejujejo delovanje.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Delodajalec mora za koriščenje ukrepa povračila nadomestila plače za skrajšan polni delovni čas izpolnjevati tri pogoje. Prvi je, da je poslovna ali fizična oseba, registrirana najpozneje decembra lani, drugi razlog je poslovni, tretji pa vladna uredba, ki omejuje ali onemogoča njegovo gospodarsko dejavnost. “PCT-pogoj ni omejitev, prav tako ni omejitev nošenje maske. Bi se pa kot omejitev štelo omejeno število oseb, ki so lahko v prostoru, maksimalna zasedenost kapacitet, kot smo jo poznali v hotelirstvu in podobno,” je za Radio Slovenija povedala predstavnica ministrstva za delo Mojca Pršina.

Ukrep je začel veljati sredi julija, na Zavod za zaposlovanje pa je do zdaj prispelo dobrih 3 tisoč vlog. Delodajalec pravico lahko uveljavlja v 15 dneh od odreditve dela s skrajšanim delovnim časom,

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav