Dogajanje v zamejstvu: 7. 3. do 10.3.2014

Knežji kamen

Do 600-letnice zadnjega ustoličevanja 18. marca se je že in se še bo zvrstil kar dolg niz dogodkov. Opozorili smo že na izid zbornika z jesenskega simpozija Svetovnega slovenskega kongresa na to temo ter na izdajo priložnostne znamke ter žiga in pisemskega ovitka prvega dne (že 31.1.2014) Pošte Slovenije.

 S predavanjem dr. Janka Zerzerja in odprtjem razstave ob 600-letnici so se pričele spominske prireditve KD »Mohorjan« s Prevalj; razstava, ki jo je pripravila Koroška osrednja knjižnica Dr. Franca Sušnika,.je še na ogled v Mali galeriji prevaljskega Družbenega doma. V petek 14.3.2014 bo koncert Slovenskega komornega zbora (dirigentka Martina Batič) z deli koroških skladateljev; slavnostna govornika bosta skladatelj akademik Lojze Lebič in zgodovinar ter slavist ddr. Igor Grdina. V torek, 18.3.2014, na sam dan 600. obletnice bo na Prevaljah literarni večer koroških literatov z obeh strani meje. V poletni mesecih bo kulturno društvo Karinta Prevalje priredilo slikarsko kolonijo, na jesen bodo domači in zamejski zbori pripravili koncert domoljubnih pesmi, izdali bodo tudi priložnostni poštni žig s kuverto, natisnili zloženko o ustoličevanju koroških vojvod, udeležili se bodo pohoda od Krnskega gradu do vojvodskega prestola in do Gospe Svete; v spremljajočem kulturnem programu, ki ga pripravlja KKZ iz Celovca, bodo sodelovala zamejska in naša kulturna društva.

 V nedeljo, 16.3.2014 ob 10.10 bo na 1. programu Radia Slovenija »ustoličevalna« oddaja »Sledi časa«, ki jo je Jurij Popov posnel z akademikom prof.dr. Petrom Štihom, Anjo Doležalek in Janezom Stergarjem; avtor oddaje je iskal odgovore na odprta vprašanja glede razvoja ustoličevalnega obreda ter ohranjanja spomina na ustoličevanje pri Slovencih od 19. stoletja do danes.

 Za isto nedeljo, 16.3.2014 ob 13.00 v prvem dnevniku TV Slovenija 1 pripravlja Lojze Kos »Široki kot« ob 600-letnici. Te se je bo predvidoma spomnila tudi oddaja 1. programa Radia Slovenija »Sotočja« v ponedeljek, 17.3.2014 ob 20.00.

 Od ponedeljka, 17.3.2014 do petka, 18.3.2014 bo v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani na ogled »vitrina meseca« z izbranimi starimi knjigami iz muzejske knjižnice, ki pišejo o tem starodavnem karantanskem običaju.

 Mariborski Zavod »Lipa« v zvezi z 600-letnico objavlja slikarski natečaj, pripravlja gledališke predstave na prostem, dokumentarno-igrani film ter knjigo na temo ustoličevanja.

 Pri založbi Družina je tik pred izidom knjiga Mihe Škrabca s 300 starimi koroškimi razglednicami, vključno s tistimi ob različnih obletnicah karantansko-koroškega ustoličevanja.

 Naš Klub koroških Slovencev v Ljubljani pripravlja izdajo diplomske naloge Anje Doležalek o obeleževanju 500-letnice ustoličevanja v letu 1914, v letošnjem »Koroškem vestniku« pa bomo v redakciji dr. Milana Dolgana objavili tudi novo odkrito igro Metoda Turnška o karantanskem ustoličevanju.

 

V preteklih dneh sta v zgodovino odšla dva velika Slovenca, močno povezana s koroškimi Slovenci. V Domu za ostarele v Ilirski Bistrici je v svojem 95. letu umrl pater Ivan Tomažič, ki so ga 26.2.2014 pokopali na Pregarjah pri Ilirski Bistrici. Od leta 1954 je kot duhovnik-klaretinec večinoma živel na Dunaju, kjer je leta 1966 zgradil študentski dom Korotan, ki je postal osrednja slovenska ustanova, kjer so se zbirali in srečevali na Dunaju živeči in delujoči slovenski študentje in izobraženci iz avstrijske Koroške, Slovenije in drugod iz zamejstva. V širši javnosti je bil poznan predvsem zaradi svojih raziskav izvora Slovencev, čemur je bila posvečena tudi nocojšnja žalna seja v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani.

 Jutri, v petek, 7.3.2014 ob 14.00 pa se bodo na pokopališču v Dolenjem Logatcu poslovili zdravnice-internistke dr. Danice Bem Gala (roj. Mrak), ene od poslednjih ali sploh poslednje preživele koroške partizanke. Konec leta 1943 je bila kot mladinska aktivistka poslana na Koroško, kjer je od pomladi 1944 delovala severno od Drave, na Gurah (kjer se je 26.9.1944 poročila) in v Celovcu. Po izdaji gestapu in aretaciji je bila na procesu v Celovcu komaj mesec dni pred koncem vojne skupaj s sedmimi drugimi ujetimi partizani in aktivisti obsojena na smrt, a sodba edino tej skupini ni bila izvršena zaradi razpada nacističnega sistema. Po vojni je objavila spomine na svojo bojno in zaporniško pot, ob poklicnem delu pa je tudi pesnila in slikala, mdr. koroške partizanske domačije.

 

Z zgodovino zamejskih Slovencev, v tem primeru Primorcev, sta povezani tudi dve novi knjigi iz kompleta, ki ga je včeraj javnosti predstavila založba Slovenska matica. Ana Toroš je objavila delo o odnosu pesnika Alojza Gradnika do romanskega in germanskega sveta »O zemlja sladka: kamen, zrno, sok«. V knjigi »Zgodba mojega očeta« pa Bogomila Kravos na podlagi dokumentov in spominov predstavlja kulturnega delavca Jožefa Kravosa, njegovo otroštvo v Vipavski dolini med 1. svetovno vojno, mladost in služenje v italijanski vojski, preselitev v Trst in poklicno izpopolnjevanje v krojaštvu, delovanje v slovenski podtalni protifašistični družbi, aretacijo, zasliševanje z mučenjem, obsodbo na internacijo, medvojno dogajanje na obrobju in vrnitev v Trst maja 1945, kjer je do smrti aprila 1972 zaradi svoje načelnosti in samosvojosti spet ostal bolj ali manj odrinjen na rob.

 

Žal že z zamudo opozarjamo, da so drevi, v četrtek, 6.3.2014 ob 19.00 v »Korotanu« na Dunaju (Albertgasse 48 (8. okraj) odprli razstavo »Dihanje« slovenske slikarke Anje Jerčič, ki jo je spremljala avdiovizualna produkcija »Dihanje slike zvoka« Lada Jakše. Dunajčani pa si razstavo še lahko ogledate.

 

Jutri, v petek, 7.3.2014 ob 18.00 bodo na sedežu SKD »Planika« v Ukvah v Kanalski dolini predstavili in odprli razširjeno knjižnico Salvatoreja Venosija. Knjižnični fond bo odslej štel nekaj manj kot 10.000 enot, sajje od novembra2013 bogatejši za zapuščino slovenskega jezikoslovca in etnologa prof. Janeza Dolenca, ki mu bo poslejposvečena posebna sekcija. Na odprtju bodo sodelovali gojenci podružnice Glasbene matice v Kanalski dolini. publikacije in časopise, ki izhajajo tako v zamejstvu kot v Sloveniji.

 

V petek, 7.3.2014 ob 18.30 bodo v Pavlovi hiši v Potrni pri Radgoni odprli razstavo tržaškega fotografa Maria Magajne (1916-2007) »V vrtincu čustev in dogodkov«. Otvoritveni govor bo imel Andrej Furlan, za glasbeni okvir pa bosta skrbela Vesna Petković in Sašenko Prolić.

 

V petek, 7.3.2014 ob 20.00 bo v pliberškem Grenzlandheim-u koncert tria „Clavimerata”, v katerem igrajo Janez Podlesek (violina), Ilonka Pucihar (klavir) in Gregor Kovačič (klarinet).

 

Tudi na praznično soboto bo na obeh delih Koroške več čezmejnih kulturnih prireditev.

 

V soboto, 8.3.2014 ob 10.00 bo v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu (Glavni trg 24) po nedavno odprti slikarski razstavi »The day after« avstrijskih umetnikov Veronike Dreier, Doris Jauk-Hinz, Beate Landen in Berenike Wasserthal-Zuccari v slovenščini vodila direktorica Koroške galerije Andreja Hribernik, ob 11.00pa v nemščini vodila še kustosinja razstave Edith Risse.Ob dnevu žena podarja Koroška galerija likovnih umetnosti vsem ženskam prost vstop.Razstava bo sicer na ogled še do 30.3.2014.

 

V soboto, 8.3.2014 ob 14.00 bo pri Kovaču na Obirskem proslava Zveze slovenskih žena ob dnevu žena. Za kulturni spored bodo poskrbeli otroški zbor “Obirčki“, MoPZ Valentin Polanšek in domače recitatorke, slavnostni nagovor pa bo imela Nataša Kropiunik.

 

V soboto, 8.3.2014 ob 15.00 in ponovno ob 20.00 bo v Kongresnem centru v Beljaku koncert „Z idejami, življenjsko energijo in glasbeno perfekcijo” doma in v svetu najbolj priljubljene slovenske vokalne skupine »Perpetuum jazzile«z novim zoborovodjem Pedrom Karlssonom.

 

V soboto, 8.3.2014 ob 19.30 bo v kulturnem domu v Dobrli vasi tradicionalni koncert »Od Pliberka do Traberka«, kjer bodo nastopili: ženski zbori Modrin (Holmec), Korošice društva upokojencev Ravne in Vi Solis (Mežica), moška zbora društva upokojencev Dravograd, Šempetrski pavri (Otiški vrh) ter mešani zbor župnije Črna na Koroškem.

 

V ponedeljek, 10.3.2014 ob 9.30 se bo s študentskimi filmi  pričel v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani (Metelkova 2) odvijati petdnevni program »Dnevov slovenskega etnografskega filma«. Katalog festivala si lahko ogledate na spletni strani: www.def.siali odprete na http://def.si/vsebina/DEF_katalog_2014_web.pdf .

 V sredo, 12.3.2014 ob 18.00 bodo na ogled »Pisma iz Benečije« Inštituta za slovensko kulturo iz Čedada.

 V petek, 14.3.2014 okoli 10.30 bo na sporedu film »Izdelovanje ´šintelnov´«, istega dne ob 11.30 pa »Postavljanje plota«, oba v proizvodnji Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik – SNIUJ iz Celovca. Nastala sta v okviru čezmejnega regionalnega projekta DUO Kunsthandwerk. Avtorici raziskave in scenarijev sta Martina Piko Rustia in Milka Olip, realizator pa Naško Križnar.

 

V ponedeljek, 10.3.2014 ob 9.45 se bo v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani (Prešernova 10) pričel poldnevni simpozij ob 25-letnici Slovenskih krščanskih demokratov. Ob referentih iz sosednjih držav (dr. Erhard Busek, dr. Mario Mauro, Karel Smolle) bodo nastopili kar štirje nekdanji slovenski ministri ali državni sekretarji za Slovence v zamejstvu in po svetu (dr. Janez Dular, dr. Janko Prunk, dr. Peter Vencelj in Ljudmila Novak). Ker me tedaj ne bo v Ljubljani, bom zamudil priložnost, da vsebino referatov soočim s svojimi spomini in zamejskimi izkušnjami zadnjega četrt stoletja. Komentarja ob sedanjem kadrovskem vrtiljaku na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu pa se raje vzdržim. Nekaj – precej različnih – smo že slišali…

 

V ponedeljek, 10.3.2014 ob 17.00 bo v prireditvenem prostoru Štajerske deželne knjižnice v Gradcu (Kalchberggasse 2) slovenska gostja mag. Lidija Vindiš-Roesler v predavanju predstavila zanimive zgodovinsko potrjene zgodbe iz južne Štajerske na temo »Po sledeh preganjanja čarovnic« ali »So ženske res čarovnice?«. Povod za predavanje je seveda 8. marec, mednarodni dan žena…

 

V torek, 11.3.2014 ob 10.30 bo v Glaserjevi dvorani Univerzitetne knjižnice v Mariboru prof.dr. Larissa Schippel z Univerze na Dunaju predavala na temo »Was kann uns Übersetzungsgeschichte erzählen?« (Kaj nam lahko pove zgodovina pravajanja?),

v sredo, 12.3.2014 ob 10.30 pa bo v predavalnici 0.3/FF na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru (Koroška cesta 160) ista gostja predavala še na temo »Translation und Transkulturalität« (Prevajanje in medkulturnost).

 

V torek, 11.3.2014 ob 12.14 bodo v avli Filozofske fakultete v Mariboru (Koroška cesta 160) odprli priložnostno dvojezično razstavo »Čas pred letom 1914 : Navidezno zatišje pred neurjem«. Razstavo bosta odprla direktorica Avstrijskega kulturnega foruma Ljubljana mag. Marie-Thérèse Hermges in dekan Filozofske fakultete UM prof.dr. Marko Jesenšek.

 

Besedilo: JanezStergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana

Podobne teme: