DOGAJANJE V ZAMEJSTVU: 11. do 18.3.2014

Knežji kamen

Z včerajšnjega klubskega izleta na Gosposvetsko polje in v Celovec h knežjemu kamnu in na koncert »Koroška poje« smo se vrnili polni lepih vtisov in hvaležnosti vsem, ki so nam pomagali z bogato vsebino napolniti sončen nedeljski dan.

Da je bila malha sreče na povratku polna je poskrbel tudi izvod sveže natisnjenega, prenovljenega kulturnozgodovinskega turističnega vodnika dr. Janka Zerzerja »Po koroških poteh«. Naj založnica – celovška Mohorjeva založba poskrbi, da bo vodnik hitro dostopen tudi obiskovalcem, ki na Koroško odhajajo letos spomladi! Še praktično opozorilo pred 18. marcem kot 600. obletnico zadnjega ustoličenja koroškega vojvode na Gosposvetskem polju: knežji kamen je v Dvorani grbov Deželnega dvorca v Celovcu za redne turistične obiske dostopen šele od 1. aprila dalje.

 

Po nedavnem »kadrovskem vrtiljaku« v slovenski vladi, a brez povezave z njim, je v koroškem zamejstvu prišlo do že nekaj časa napovedovane spremembe: mag. Vladimir Smrtnik ni več kandidiral za predsednika EL – Enotne liste in na deželnem kongresu pretekli teden ga je nasledil dosedanji poslovodja EL in frakcijski vodja EL v Železni Kapli Gabriel Hribar. Vladimirju hvala lepa za večletno plodno sodelovanje, Gabrielu pa srečno roko na novi vodstveni funkciji!

 

V torek, 11.3 2014 ob 14.00 bodo v Kulturnem domu v Pliberku predvajali klasični, zimzeleni slovenski film »Vesna« iz produkcije prvega obdobja po 2. svetovni vojni.

Katalog festivala si lahko ogledate na spletni strani: www.def.siali odprete na strani.

 

V sredo, 12.3.2014 ob 18.00 bo v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani (Metelkova 2) v okviru »Dnevov slovenskega etnografskega filma« na ogled film »Pisma iz Benečije« Inštituta za slovensko kulturo iz Čedada.

 

V petek, 14.3.2014 okoli 10.30 bo na sporedu film »Izdelovanje ´šintelnov´«, – istega dne ob 11.30 pa »Postavljanje plota«, oba v proizvodnji Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik – SNIUJ iz Celovca. Avtorici raziskave in scenarijev sta Martina Piko Rustia in Milka Olip, realizator pa Naško Križnar.

Obširen pogovor z Majo Haderlap v sobotnem »Delu« nas je spomnil, da bo v četrtek, 13.3.2014 ob 20.00 javna generalka krstne uprizoritve gledališke priredbe njenega romana »Angel spomina«. Vse predstave v Mali drami SNG v Ljubljani so v marcu (še 15.3., 17.3. in 18.3.2014) že razprodane, zato lahko poskusite le s ponovitvijo v ponedeljek, 31.3.2014 ob 20.00. Na podlagi prevoda Štefana Vevarja je avtor priredbe in režiser Igor Pison, dramaturginja Eva Kraševec, scenografinja Petra Veber, kostumografinja Belinda Radulović, skladatelj Laren Polič Zdravič, igrajo pa: Barbara Cerar – Ona, Saša Pavček – Babica, Janez Škof – Oče, Saša Pavček – Mama. Govorci lepenskega dialekta na zvočnih posnetkih: Bredica Županc, Mici Kucher, Klara Haderlap, Vili Ošina. »Angel pozabe« z intimno poetičnostjo spregovori o pomenu partizan­skega gibanja na avstrijskem Koroškem. Prek delovanja avtoričinega spomina se pred nami izrisujejo pokrajine, skozi kate­re se preliva čas, ki s pomočjo izkušnje spreminja tako navade v Železni Kapli kot tudi zavest domačinov o lastnem življenju. Blagajna SNG Drama je odprta vsak delavnik od 11.00 do 20.00, ob sobotah od 18.00 do 20.00 oziroma uro pred začetkom predstave.
Tel.: 01 252 1511.

 

V petek, 14.3.2014 bo praznovala svojo 75-letnico etnologinja prof. Majda Fister, ki je – tudi skupaj s soprogom prof.dr. Petrom Fistrom, veliko svojega strokovnega opus namenila koroškim Slovencem (stavbna dediščina, etnografske podoba Roža, zapuščina Pavla Zablatnika…). Prejemnici Janežičevega priznanja KKZ, Murkove nagrade, priznanja JSKD ter priznanja Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva, v katerem je bila dolgoletna tajnica, podpredsednica in organizatorka »Koroških kulturnih dnevov v Ljubljani« iskreno čestitamo in kličemo Še na mnoga zdrava leta!

 

V soboto, 15.3.2014 bodo Ljubljano obiskali člani SPD »Bilka« iz Bilčovsa.

V soboto, 15.3.2014 ob 18.00 bo v k&k centru v Šentjanžu v Rožu gostovalo Lutkovno gledališče Ljubljana s predstavo za otroke »Turlututu«.

 

Ponovimo na kratko: v nedeljo, 16.3.2014 ob 10.10 bo na 1. programu Radia Slovenija oddaja »Sledi časa« o ustoličevalnem obredu na Gosposvetskem polju ter ohranjanju spomina na ustoličevanje pri Slovencih; avtor oddaje je Jurij Popov, sogovorniki Peter Štih, Anja Doležalek in Janez Stergar.

Za nedeljo, 16.3.2014 ob 13.00 v prvem dnevniku TV Slovenija 1 pripravlja Lojze Kos »Široki kot«ob 600-letnici zadnjega ustoličenja; včeraj nas je s kamero nekaj prestregel pri knežjem kamnu v Dvorani grbov.

 

Obletnice ustoličenja se bo predvidoma spomnila tudi oddaja 1. programa Radia Slovenija »Sotočja« v ponedeljek, 17.3.2014 ob 20.00.

Od ponedeljka, 17.3.2014 do petka, 18.4.2014 (in ne le do 18.3., kot se mi je bilo zapisalo) bo v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani na ogled »vitrina meseca« z izbranimi starimi knjigami iz muzejske knjižnice, ki pišejo o tem starodavnem karantanskem običaju. Razstavo pripravlja dr. Anja Dular (Zwitter).

 

 

Besedilo: JanezStergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana

Podobne teme: