NAPOVED: dogajanje v zamejstvu od 11.9. do 15.9.2013

Knežji kamen

Množica povezovalnih dogodkov prehiteva mojo in še koga drugega zmožnost, da bi jih vsaj evidentiral, kaj šele pravočasno preposlal vabila nanje in se jih v večji meri udeležil. Dobesedno »pro domo« našega Kluba koroških Slovencev v Ljubljani naj med dogodki preteklih nekaj dni izvzamem le ponedeljkov sestanek naših odbornikov ter stanovalcev v klubski hiši na Dolenjski 18 v Ljubljani; povod je bil fazni zaključek večjih obnovitvenih del (nad)stoletnega poslopja in njegove okolice. Hkrati smo uspešno preizkusili gostoljubnost bivalnega ateljeja mladega koroškega slikarja Mirka Malleja v pritličju naše hiše.
 

Že drevi, v sredo, 11.9.2013 ob 19.00 bo v okviru Festivala Vilenica na Vergerijevem trgu v Kopru (v primeru dežja v foyerju Gledališča Koper) literarno branje »Trst-Koper express« z vsem nam znanim koroškim slovenskim pisateljem Florjanom Lipušem kot osrednjim gostom. Sodelujeta še Marko Sosič (Italija/Slovenija) ter Vanja Pegan (Slovenija), povezuje pa Martina Gamboz.

Jutri, v četrtek, 12.9.2013 bo prav tako v okviru Festivala Vilenica v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači (v primeru dežja v Kosovelovem domu) literarno branje, na katerem bo sodelovala avstrijska avtorica Brita Steinwendtner, ob njej pa še Lukas Bärfuss (Švica), Ana Pepelnik (Slovenija), Radka Denemarková (Češka) in Gerry Loose (Združeno kraljestvo), povezuje pa Breda Biščak. Za povezovalno glasbo bodo poskrbeli italijanski gostje: ansambel okarin iz Budria.

V zvezi z 28. Mednarodnim literarnim festivalom Vilenica naj povzamem le še vest, da je žirija Vilenice podelila naziv ”častni gost festivala” Ludwigu Hartingerju (*1952). Avstrijski lektor, prevajalec iz slovenščine in francoščine, pesnik, esejist, publicist, založnik in urednik že več kot dve desetletji nastopa kot posrednik med slovensko književnostjo in nemško govorečimi bralci. Živi med Salzburgom in Ljubljano, najraje pa pohajkuje po Krasu. Na Festivalu Vilenica dejavno sodeluje vse od začetka septembra 1986. Več na: http://www.vilenica.si/novice/p/120/l/1 .

V petek, 13.9.2013 ob 19.30 bo v Kulturnem domu Jakoba Trobca v Polhovem Gradcu s predstavo »Prerok« z izbranimi svetopisemskimi besedili vélikih prerokov Stare zaveze nastopil koroški gost Janko Krištof, župnik in dekan iz Bilčovsa. Glasbena spremljava: Paulos Worku in Kerstin Zirgoi, režija dogodka pa Aleksander Tolmaier.

V nedeljo, 15.9.2013 ob 9.00 bo izpred Turistične informacijske točke v centru Žirov krenil 9. Pohod ob Rapalski meji, posvečen prazniku vrnitve Primorske k matični domovini Sloveniji. Ob poti, ki se povzpne na skoraj 1000 m visoki Mrzli vrh, bo poskrbljeno za več postankov ob kozarcu čaja in koščku kruha, po spustu do Ledin’ce pa pohodnike pri cerkvi sv. Ane čaka topel obrok. Postanke bo popestril krajši kulturno zgodovinski program. Info: 00386-31-532-798 (Rok).

Besedilo: Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana,

Podobne teme: