NAPOVED: SLOFEST 20., 21., 22. september 2013

SLOFEST je tridnevni dogodek, ki se bo odvijal od 20. do 22. septembra na Borznem trgu v Trstu.   Njegov glavni namen je predstaviti bogato kulturno delovanje slovenskih organizacij in društev v deželi FJK ter tržaški pokrajini.

 

 

Projekt se deli na dva dela: na razstavno dejavnost in na program kulturnih in promocijskih dogodkov. Slovenska narodnostna skupnost se želi pokloniti mestu Trst, ki ga zgodovinsko sestavljajo številne narodne in jezikovne skupnosti, in se s tem predstaviti zlasti z namenom spodbujanja medsebojnega spoznavanja in razumevanja ter ustvarjanja skupne zavesti za skupno rast celotnega mestnega, pokrajinskega in deželnega območja, osnovana na preseganju delitve na večinski in manjšinski narod in usmerjena v izgradnjo skupne pripadnosti istemu prostoru, s pogledom usmerjenim v prihodnost ter v skupno delo za rast celotnega ozemlja.

Središče dogajanja bo Borzni trg, in sicer prizorišče, ki ga sestavlja prireditveni šotor, v katerem se bo odvijala večina dogodkov in »naselje Slofest«, v katerem se bodo predstavile osrednje organizacije in ustanove Slovencev v Italiji. V Trgovinski zbornici bodo razstavljene fotografije Maria Magajne, ob prizorišču portreti slovenskih tržaških literatov, v dvorani Fittke pa bodo razstavljali likovniki društva Kons. V dvorani Costandinides v Muzeju Sartorio bo predvečer mednarodnega literarnega festivala Vilenica 2013.

 

Dogodke oblikujejo tako pripadniki slovenske narodnostne skupnosti (tako posamezniki kot  društva in ustanove) kot tudi italijanske narodnosti, saj je namen Slofesta prav prepletanje in sobivanje teh dveh elementov.

Soorganizatorji festivala so Občina Trst, Pokrajina Trst in Avtonomna dežela FJK, Slovenska kulturno-gospodarska zveza

Dogodek so podprli: Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Sklad Zora in Libero Polojaz, Zadružna kraška banka, Trgovinska zbornica – CCIAA

Pokrovitelji: Občina Devin – Nabrežina, Občina Dolina, Občina Milje, Občina Zgonik, Občina Repentabor

Medijski pokrovitelj: Primorski dnevnik

 

Projekt je rezultat prostovoljnega dela vseh nastopajočih in sodelavcev. Vsi dogodki bodo potekali v slovenščini in italijanščini. Vstop prost.

 

Dogajanje se je začelo že v torek, 10.septembra, ob 19.30 s predvečerom 28. Mednarodnega literarnega festivala Vilenica v dvorani Giorgio Costantinides Muzeja Sartorio v Trstu v organizaciji Slovenskega kluba, Skupine-Gruppo 85, Društva slovenskih pisateljev iz Ljubljane, Kulturnega društva Vilenica v sodelovanju s Tržaško knjigarno in Glasbeno matico. Na literarnem dogodku sodelujejo pisatelji Marko Sosič, Mauro Covacich, Florjan Lipuš in moderatorka Veronika Brecelj.

 

Besedilo: Martin Lissiach

 

CILJI IN PROJEKTNE DEJAVNOSTI

– večja prepoznavnost slovenske prisotnosti v pokrajini Trst in deželi FJK s predstavitvijo kulture in tradicij Slovencev na Tržaškem in v deželi;

– ustvarjanje skupne večkulturne tržaške in deželne zavesti, ki naj bo osnovana na preseganju delitve na večinski in manjšinski narod in usmerjena v izgradnjo skupne pripadnosti istemu prostoru. Slednja naj izhaja iz dediščine vseh mestnih in deželnih zgodovinskih in kulturnih realnosti in naj bo s pogledom usmerjena v prihodnost ter v skupno delo za rast prostora, katerega jedro družbenega, kulturnega in gospodarskega življenja je mesto Trst. 

– Promovirati mesto Trst, Pokrajino Trst in celotno Avtonomno deželo Furlanijo – Julijsko krajino v smislu večetničnosti, ki jo bogati, ne le iz socialnega vidika, temveč iz perspektive raznolikosti, ki so se v tem prostoru razvile v obliki različnih kultur in tradicij, kar lahko pozitivno učinkuje tudi na mednarodno podobo našega prostora.

ORGANIZATOR – NOSILEC PROJEKTA

  • ZSKD šteje 81 včlanjenih društev in skupin deluje v tržaški, goriški in videmski pokrajini, oz. na območjih, kjer je zgodovinsko prisotna slovenska narodna skupnost. 
  • ZSKD je članica Slovenske kulturno-gospodarske zveze, njen glavni partner v Sloveniji pa je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Zelo pomembno je tudi njeno sodelovanje s sorodnimi kulturnimi organizacijami v Italiji, s slovenskimi kulturnimi organizacijami v Sloveniji in izven njenih meja ter z Italijansko unijo, združenjem Italijanov v Sloveniji in na Hrvaškem.
  • ZSKD je včlanjena v ARCI (Associazione ricreativa culturale italiana), v USCI (Unione società corali italiane del Friuli Venezia Giulia – Italijansko združenje pevskih zborov dežele Furlanije Julijske krajine). Preko včlanjenih godb sodeluje z italijansko zvezo godb ANBIMA.
  • ZSKD nudi včlanjenim društvom podporo, usluge in storitve  ter hkrati tudi sama prireja kulturne dogodke deželnega in mednarodnega obsega. Društva gojijo zborovsko, godbeniško, gledališko, rekreacijsko, likovno, literarno, etnografsko in druge dejavnosti, ki slonijo pretežno na prostovoljnem delu članov.

Podobne teme: