Srečanje s tržaškim odbornikom Edijem Krausem

Edi Kraus, odbornik Občine Trst za razvoj in gospodarske dejavnosti, je bil pretekli ponedeljek gost zbora članov posameznikov Slovenske kulturno-gospodarske zveze. Z njim se je o temetiki gospodarstva v Trstu in v njegovem širšem območju pogovarjal Andrej Šik, ravnatelj Slovenskega deželnega gospodarskega združenja.

Kraus je v izhodišču priznal, da je sprejel odborniško funckijo iz želje, da postori kaj za skupnost, katere je član. »Šlo je za pogumno dejanje, za katerega sem se odločil po temeljitem razmisleku,« je priznal številnim prisotnim.  V dobrih šestih mesecih, odkar je postal odbornik, se mu je zdelo primerno poudariti združitev tržaške družbe Acegas z družbo Hera iz Padove.

»Danes imamo skupni subjekt, ki se postavlja med vodilnimi v Italiji,« je podčrtal odbornik. O uplinjevalniku, ki mu je otežkočil začetek mandata zaradi izjave v javnosti, je odbornik izjavil sledeče: »Če se bomo otepali vsega, kar nam lahko prinaša konkurenčne cene pri energetikih, bomo pri razvoju zaostali.«

O gospodarstvu je Kraus usmeril razmišljanje v tri področja: v industrijo, pristanišče in turizem v Sloveniji. O industriji meni, da je investiranje v škedenjsko železarno pomembno, ker veliki investirorji bi lahko rešili problem onesnaženja, kar bi se gotovo ne zgodilo v primeru zaprtja industrijskega objekta. Kar se tiče pristanišča je odbornik prepričan, da je bodočnost v povezovanju z drugimi lukami severnega Jadrana, še zlasti s Koprom. Pri upravljanju pristanišč pa opaža velika politična izživljanja, ki škodijo razvoju tega segmenta gospodarstva.

Delež, ki ga turizem prekriva pri celotni tržaški gospodarski strukturi je premajhen, da bi Trst lahko živel le od tega področja. Gre pa nedvomno to gospodarsko dejavnost razvijati ne le s pogledom ne mesto Trst, ampak s povezovanjem z zelo širokim geografskim območjem.

Pogovor se je premaknil tudi na tematiko starega tržaškega pristanišča. Edi Kraus je prepričan, da gre za neke vrste sistemsko napako. Praviloma bi tu morali najprej investitorji predlagati razvojno strategijo, dejansko pa se jih vabi potem, ko so bile odločitve o preustroju tega območja že opravljene.

Razprava je bila zelo bogata in živahna. Kraus je odgovarjal na vprašanja s strani publike o razvoju slovenskega gospodarstva v tržaškem mestnem središču.  »V preteklih tridesetih letih smo izgubili trgovski naboj in duh. Danes se težko najde nekoga, ki je pripravljen tvegati in se preizkusiti v novi trgovski poti,« je zaključil Kraus.

Veliko je bilo izrečenega tudi o področju kmetijstva. Edi Kraus je posvaril vse akterje dejavnosti povezane z zemljo, da naj se izogibajo individualizmu, »kajti le z združevanjem moči lahko stopimo korak naprej.«

 

Besedilo: SKGZ, Trst, 17. oktobra 2013

Podobne teme: