SKS podpira zahtevo Združenja staršev Ebriach/Obirsko za ohranitev dvojezične ljudske šole na Obirskem

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik podpira zahtevo Združenja staršev Ebriach/Obirsko za ohranitev dvojezične ljudske šole na Obirskem. V odprtem pismu Združenja, naslovljeno zveznemu predsedniku dr. Heinzu Fischerju, starši še posebno izražajo veliko zaskrbljenost glede predvidenega načrta občinskega sveta občine Železna Kapla, da se zapre dvojezična ljudska šola  oz. ekspozitura na Obirskem.

 

 

Ohranitev majhnih šol je za ohranitev slovenskega jezika, kulture in identitete ter skrb za slovensko narečje nujno potrebna. Glede na geografsko lego Obirskega je ohranitev šole edini učinkovit ukrep proti močno rastajočem odseljevanju in izgubi slovenskega pogovornega jezika na podeželju.

Predsednik SKS Bernard Sadovnik  poziva občinske odbornike občine Železna Kapla, da v petek, 30.08.2013, ne sklepajo o zaprtju dvojezične ljudske šole na Obirskem in da se pridružijo izjavi deželnega glavarja dr. Petra Kaiserja v okviru zadnje seje foruma dialoga, da se brez časovnega pritiska evalvirajo lokacije šol. Sadovnik tudi ugotavlja, da dvojezična šola na Obirskem oz. ekspozitura že v šolskem letu 2013/14 z več kot 10 učenci ustreza predvidenemu pogoju ohranjevanju malih šol in ekspozitur.

Predsednik Sadovnik zaključuje izjavo v upanju, da bo klic na pomoč Združenja staršev zveznemu predsedniku kot zadnje upanje staršev le še uslišan.

 

Besedilo: Bernard Sadovnik

Podobne teme: