Kugyjeva nagrada prof. dr. Ernestu Petriču

Na osnovi soglasnega sklepa upravnega odbora Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk bo podelila SKS 11. junija 2013 sedmič Kugyjevo nagrado. Odlikovanje se podeli v rednih presledkih odličnim osebnostim, ki doprinašajo bistven delež pri uresničevanju kulturnega, vzgojnega, političnega, gospodarskega, športnega in splošno-človeškega zbliževanja narodov sosedov na Koroškem in v celotni alpsko-jadranski regiji.

 

 

Letošnjo Kugyjevo nagrado bo prejel za svoje zaslužno delo na mednarodnem, alpskojadranskem, družbenopolitičnem, diplomatskem in pravnem področju predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije prof. dr. Ernest Petrič.

Skupnost koroških Slovencev in Slovenk se mu želi oddolžiti za bogato delo s podelitvijo Kugyjeve nagrade v okviru slovesnosti, popestreno s kvintetom bratov Smrtnik. Slavnostni govornik bo dr. Boštjan Žekš, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter svetovalec predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Nagrada je poimenovana, podobno kakor Kugyjevi razredi na Slovenski gimnaziji, po znanem večjezičnem in multikulturnem alpinistu in avtorju knjig s področja gorstva Juliusu Kugyju (1858 – 1944), čigar korenine segajo na tri področja alpsko-jadranskega prostora: v spodnjo Ziljsko dolino pri Pečah, v Gorico in Trst ter na področje Julijcev v današnji Sloveniji. Ideja Kugyjeve nagrade sloni na zamisli o alpsko-jadranskem zbliževanju v trikotniku Koroška – Slovenija – Furlanija in na želji po znanju štirih jezikov tega prostora (slovenščine, nemščine, italijanščine in furlanščine) ter na spoznavanju kultur na stičišču treh evropskih jezikovnih družin.

 

Besedilo: Bernard Sadovnik

Foto: Danijela Mišić

 

Podobne teme: