Dogodki v zamejstvu: slovo zaslužnega geografa in dve bližnji koroški ekskurziji

Knežji kamen

Spet enkrat moramo klubske novičke pričeti z žalostno vestjo: v 87. letu starosti je v ponedeljek, 27.5.2013 omagalo srce našega člana, velikega poznavalca ter prijatelja koroških in drugih zamejskih Slovencev, utemeljitelja socialne geografije v Sloveniji, zaslužnega profesorja Univerze v Ljubljani, prof.dr. Vladimirja Klemenčiča, mdr. tudi dolgoletnega sodelavca in nekaj časa ravnatelja našega Inštituta za narodnostna vprašanja. Na željo pokojnika smo se v sredo, 29.5.2013 na ljubljanskih Žalah od njega poslovili v najožjem družinskem in prijateljskem krogu; v pripetku Klemenčič Vladimir 1926-2013 prilagam kratke besede slovesa.

Svojega profesorja se bomo mdr. spominjali kot avtorja Karte in imenika slovenskih in nemških krajevnih imen (1972), ki nam še vedno odpira izletniške poti na severno stran Karavank. Danes tako prilagam dve vabili naših partnerskih društev, ki sta za prihodnji teden pripravili dva strokovna izleta na Koroško ter sta članom našega kluba ponudila prosta mesta v avtubusu pod istimi pogoji, kot sicer veljajo za njune člane. V obeh primerih se morate odločiti in odzvati res hitro, saj naše – naknadne – prijave veljajo le do zasedbe prostih mest v enem ali drugem avtobusu.

Tako že v sredo, 5.6.2013 ob 7.30 odhaja po poteh tigrovskih revolucionarjev ter po drugih koroških zgodovinskih krajih Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacij TIGR Primorske. Prilagam »vabilo na Koroško maj 2013« ter podrobnejši opis predvidene poti v »Tigrovci na Kor. 2013«. Zaradi kratkega roka za prijave lahko zainteresirani pokličete organizatorja izleta Miloša Mikoliča tudi na mobilni telefon 031-833074.

V soboto, 8.6.2013 ob 7.00 pa na izlet odhaja na Koroško skupina Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva pod vodstvom prof. Lovra Sodje. Skozi Logarsko dolino in čez Pavličev vrh se bodo pripeljali v Železno Kaplo ter do spominskega muzeja koroškega protinacističnega boja pri Peršmanu. Po postanku na planini Luže bo sledil povratek čez Jezerski vrh. Odprite priloženo »vabilo na izlet, Peršman« in se – skladno z navodili – prijavite vodji izleta po e-pošti na lovro.sodja@guest.arnes.si !

Zaradi odsotnosti iz Ljubljane, nato pa bolezni v družinskem krogu, nisem uspel opozoriti še na več čezmejnih kulturnih dogodkov v preteklih dveh, treh dneh. Zdaj dodajam le nekaj najav:

V soboto, 1.6.2013 ob 8.00 se bo pod naslovom »Alpe Adria trail« v samostanu v Osojah / Ossiach pričel celodnevni pohod od Osoj do Vrbe / Velden z umetnostjo, kulturo in kulinariko. Nastopajo: Paul Gulda (At) – klavir, Alexander Kaimbacher (At) – tenor, Mojca Križnič (Si) – violina, Dietmar Pickl (At) – pesmi, Vada (At/Ru) – scenske intervencije, trio Etnoploč (It/Si), Alltones extended (At). Informacije: www.alpe-adra-trail.com .

V soboto, 1.6.2013 ob 20.00 bo v župni cerkvi na Prevaljah 14. letni koncert koroškega APZ Mohorjan pod vodstvom zborovodkinje Helene Buhvald Gorenšek. Na programu bodo dela domačih in tujih skladateljev ter ljudske pesmi iz Zilje, med njimi tudi noviteta koroškega skladatelja akademika prof. Lojzeta Lebiča. Vstopnine ni, veseli pa bodo prostovoljnih prispevkov za pot na tekmovanje v Riminiju.

Besedilo: Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana

Podobne teme: