DOGAJANJE V ZAMEJSTVU: 15. do 21.5.2014

Knežji kamen

V četrtek, 15.5.2014 mineva 59 let od podpisa Državne pogodbe o obnovitvi neodvisne in demokratične Avstrije, pogosto imenovane kar Avstrijska državna pogodba – ADP. V imenu 70 civilno-družbenih združenj v Republiki Sloveniji je pred nedavnim »Zavezništvo za notifikacijo ADP« odgovorne slovenske politike ponovno pozvalo, naj mednarodnopravno uredijo slovensko nasledstvo sopodpisništva te pogodbe, ki mdr. zagotavlja nabor manjšinskih pravic koroškim in štajerskim Slovencem ter Gradiščanskim Hrvatom. Ali bomo vsaj do 60-letnice podpisa v letu 2015 dočakali, da se nasledstvo sopodpisništva ADP uredi in da npr. dvojezične krajevne napise v izboljšanem družbenem ozračju na Koroškem dobi vseh 205 krajev, za katere jih je predvidel že avstrijski zakon iz leta 1972?

 

Vse do nedelje 18.5.2014se v Šentandražu v Labotski dolini nadaljuje pester program letošnjega „Kulturnega tedna“ koroških Slovencev.

 

Na odprtje razstavekoroškega ustvarjalca mag. Karla Vouka »Satkula« v Miheličevi galeriji v/na Ptuju smo opozorili že v ponedeljkovih e-novičkah. Ptuj pa do nedelje, 18.5.2014 gosti 25. razstavo »Dobrote slovenskih kmetij«, na kateri so kmetje iz zamejske Koroške za svoje prehranske izdelke prejeli 13 zlatih in 9 srebrnih priznanj. Na ptujskem gradu je odprta razstava »Slovenski kruh iz domovine in zamejstva«. Iz zamejstva že po tradiciji prihajajo številni obiskovalci ptujskih prireditev, predstavniki slovenske zamejske kmetijske koordinacije »Agroslomak« pa se sestajajo tudi z dvema ministroma slovenske vlade (v odstopu).

 

V hitrih dopolnitvah najav za prihodnjih nekaj dni naj program izletov razširim še s »tigrovskim«: v soboto, 17.5.2014 ob 7.30 se bodo člani prijateljskega ljubljanskega društva iz Tivolija odpeljali na ogled bojišč iz 1. svetovne vojne v Posočju. Na svoj sobotni izlet odhajajo tudi člani partnerskega Kluba tržaških Slovencev v Ljubljani.

 Prav tako v soboto, 17.5.2014, vendar že ob 7.00 bodo od gostilne Brančurnik, Prevalje ob mednarodnem dnevu muzejev pohodniki krenili peš po 21 km dolgi rimski cesti od Zagrada do Globasnice.

 V sredo, 21.5.2014 ob 7.30 iz Ljubljane odhajajo na izlet na Gosposvetsko polje, v Celovec in v Gure člani aktiva upokojenih novinarjev; njihova sogovornika bosta koroška kolegica Sonja Wakounig in kolega Ivan Lukan.

 

V torek, 20.5.2014 ob 19.00 bo v Mladinskem domu v Celovcu (Mikschallee 4) gost dr. Andrej Perko, ki bo predaval o vlogi staršev in učiteljev pri osebnostnem razvoju otroka. Tema ne le za roditelje in pedagoge, ampak tudi za najširši krog zainteresiranih.

 

V torek, 20.5.2014 ob 19.00 bodo v Slovenskem znanstvenem inštitutu na Dunaju (Seilerstätte 2) odprli razstavo arhitektke in slikarke Brede Sturm »Zvok. Zapis. Slika«. Spregovorila bosta doc. dr. Vincenc Rajšp in eksc. prof.dr. Andrej Rahten, zapel pa Matija Cergolj.

 

V sredo, 21.5.2014 ob 11.00 bodo v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva 7, Ljubljana) predstavili KULINARTFEST, 1. sejem kuharskih knjig in knjig s kulinarično vsebino, ki bo v Volčjem Gradu pri Komnu v soboto, 31. maja in nedeljo, 1. junija. Kuharske knjige iz Slovenije, Furlanije Julijske krajine, avstrijske Koroške in Hrvaške bodo predstavili avtorji in založniki: Janez Bogataj, Veljko Barbieri, Iztok Ilich, Stanislav Renčelj, Vesna Guštin, Lojze Wieser, Valentina Smej Novak, Luka Novak, Marjuča Offizia, Klemen Košir, Dario Cortese, Mirjam Simčič in drugi.

 

Tokrat opozarjam na obvestilo o nagradnem natečaju Slovenskega raziskovalnega inštituta v Italiji – SLORI 2014 za diplomska in podiplomska dela ter prijavni obrazec. Rok oddaje zapade 16. junija 2014.

 

 

Besedilo: Janez Stergar, Klub koroškihSlovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja

Podobne teme: