NAPOVED DOGAJANJA V ZAMEJSTVU: od 24. do 30.1.2014

Knežji kamen

Srečanje v Celovcu smo lahko izkoristili tudi za osebne čestitke 90-letniku, jezikoslovcu in uredniku dr. Francetu Vrbincu, ki ga prav tako srečujemo na svojih koroških poteh ter pri branju koroške periodike in knjig, kar vse je desetletja dolgo neumorno pomagal jezikovno »likati«. V nedeljo, 26.1.2014 ob 9.03 mu lahko prisluhnemo v radijski oddaji – nekdaj tudi njegove – celovške ORF, ko bo gost »Zajtrka s profilom«. Pogovor z jubilantom v »Nedelji« si lahko naklikate na povezavi, menda pa je treba pogledati tudi v novo številko glasila »Grosupeljski odmevi«.

 

Zdaj, zdaj bo v snežno beli Ljubljani ob svoji 70-letnici in predaji vodenja celovškega Slovenskega znanstvenega inštituta v mlajše roke dr. Avguštin Malle prejel posebno priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Tudi tokrat čestitam(o), več pa smo o Avguštinovem delu in zaslugah zapisal v e-okrožnici 28.12.2013 in tedaj pripetem besedilu.

 

Nisem imel časa iskati podrobnosti, a po spletnih straneh ORF povzemam kratko vest o aktualni obliki čezmejnega sodelovanja: na podlagi sklenjene kooperacije s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti ob koncu tega tedna na univerzi Alpe-Jadran v Celovcu poteka skupen simpozij s področja starejše zgodovine in arheologije: srednja latènska doba in najdbe v prostoru Alpe-Jadran ter ob Donavi.

 

V petek, 24.1.2014 ob 18.30bo v Pavlovi hiši v štajerski Potrni/Laafeld pri Radgoni predstavitev knjige »Meine Lebenswege …« (Moje življenjske poti. Osebni zapiski graškega rabina Davida Herzoga), ki so jo lani izdali Heimo Halbrainer, Gerald Lamprecht in Andreas Schweiger. K tej najavi iz pretekle okrožnice dodajmo še, da ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavstva v Sloveniji in tudi v italijanskem delu zamejstva poteka niz prireditev.

   Tako se bo npr. v ponedeljek 27.1.2014 ob 10.00 v ljubljanskem Mini teatru pričel celodnevni program Judovskega kulturnega centra »Šoa«,

istega dne ob 13.00bodo v mariborski III. gimnaziji odprli razstavo »Holokavst 1933-1945: Pogum, da se spominjamo« (odprta bo do 1.3.2014),

istega dne ob 14.05bo na tretjem programu (ARS) Radia Slovenija radijska oddaja v živo »O prekmurskih Judih in njihovi usodi«,

v četrtek, 30.1.2014 ob 18.00pa bosta v Goriški knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici mag. Renato Podbersič in Cvetko Vendramin spregovorila o »bodočem slovenskem pravičniku Andreju Vendraminu, učitelju iz Solkana«.

 

Za jutri še kratki ponovni najavi: v soboto, 25.1.2014 ob 19.30 bo v farnem domu v Selah gostovalo Šentjakobsko gledališče iz Ljubljane, in sicer s »komedijo o novih časih« Toneta Partljiča »Moj ata, socialistični junak« v režiji Gojmirja Lešnjaka – Gojca.

   V soboto, 25.1.2014 ob 20.00vabi SJK – Skupnost južnokoroških kmetic in kmetov na 24. kmečki ples v Kulturni dom v Pliberku. Za ples pridejo igrat »Veseli Gorenjci«, zapel bo MePZ SPD “Bilka” iz Bilčovsa, zaplesala Mladinska plesna skupina “Fračkovci” iz Globasnice.

 

V nedeljo, 26.1.2014 od 10. do 11. urebodo na valovih Radia Agora 44. »Literarni razgledi«, v katerih bo Jerneja Jezernik gostila mlado pesnico Vereno Gotthardt iz Celovca. Ponovitev oddaje bo čez teden dni ob istem času, lahko pa ji prisluhnete tudi v spletnem arhivu na povezavi.

 

V nedeljo, 26.1.2014 ob 14.00bo v Katoliškem domu prosvete v Tinjah rektor Jože Kopeinig spet vodil ogled prenovljene kapele z mozaično sliko p. Marka Ivana Rupnika.

 

V ponedeljek, 27.1.2014 ob 10.00bodo v Državnem zboru RS v Ljubljani (Šubičeva ul. 4) odprli razstavo »Zadnji pričevalci. Spomini internirancev italijanskih fašističnih taborišč«. Vstop v poslopje Državnega zbora je za obiskovalce omogočen ob predložitvi osebnega dokumenta od 9.30 dalje.

 

Za ponedeljek, 27.1.2014 je v ljudski šoli Bilčovs najavljen skupni koncert Glasbene šole Jesenice in Glasbene šole na Koroškem. Pobrskajte za podrobnostmi!

 

Besedilo: Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana

 

Podobne teme: