NAPOVED dogajanja v zamejstvu od 5. do 8. 1. 2014

Knežji kamen

V ponedeljek, 6.1.2014 ob 15.00 vabita SKGZ in SSO Videnske pokrajine v Gledališče Ristori v Čedadu/Cividale na tradicionalni „Dan emigranta“, kjer bodo pod pokroviteljstvom Občine Čedad in v režiji Marjana Bevka ansambli „Mladi Benečani“, „Živanit“ in „Hipnoza“ ter David Tristram in Marina Cernetig predstavili pesmi, glasbo in življenje Slovencev iz Videnske pokrajine. Pozdrav bo tokrat pripadel predsednici Dežele FJK Debora Serracchiani.

 

V nedeljo, 5.1.2014 bo postal 70-letnik dr. Avguštin Malle, ravnatelj celovškega Slovenskega znanstvenega inštituta. Ker se njegovega življenja in opusa ne upam strniti v nekaj vrstic, kar pripenjam svoja voščila, ki sem jih objavil v inštitutski reviji pred desetimi leti (glej pripetek Avguštin Malle.docx). Vsekakor je treba zdaj dodati, da je neumorni Gustl medtem močno podaljšal seznam svojih objavljenih razprav, da je postal svetovalec Slovenske akademije znanosti in umetnosti, do nedavnega pa je bil tudi predsednik znanstvenega sveta našega ljubljanskega Inštituta za narodnostna vprašanja. V zadnjih tednih smo v teh naših okrožnicah npr. opozorili, da je uredil in s spremno besedo opremil knjigi spominov pregnanca Franca in sodnika dr. Blaža Reichmana.Slednje bomo 18.1.2014 predstavili v Bilčovsu – in bo priložnost za kakšno zdravico!

 

V sredo, 8.1.2014 se bo 60-letnikom pridružil Ivo Jevnikar, tržaški novinar in javni delavec. Od 1980 je zaposlen v slovenskem uredništvu RAI v Trstu, že več let kot namestnik glavnega urednika. Članke in razprave o narodnostnih in političnih vprašanjih ter o polpretekli zgodovini objavlja v tržaški reviji Mladika in drugih listih, revijah ter zbornikih v zamejstvu in matični Sloveniji. Od 1993 je urednik knjižnih izdaj Krožka za družbena vprašanja Virgil Šček, od 2003 predsednik Knjižnice Dušana Černeta v Trstu. 1986-94 je bil politični tajnik stranke Slovenska skupnost v deželi Furlaniji Julijski krajini, v obdobju 1992-93 tudi njen zastopnik v Deželnem svetu. Od ustanovitve je član Paritetnega odbora za izvajanje zaščitnega zakona za Slovence v Italiji. Skupni raziskovalni interes smo nazadnje potrdili ob Ivovem odkrivanju življenja »koroškega Jamesa Bonda«, tigrovca in partizana Alojza Kneza iz Marije na Zilji. Daj Bog, da bomo kmalu našli priložnost, da skupaj trčimo na njegovo zdravje!

 

Besedilo: Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja

Podobne teme: