Dogodki v zamejstvu: Seje tudi v slovenskem jeziku

Knežji kamen

Da si je novi koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser s sodelavci – vključno z državno svetnico Ano Blatnik – včeraj za svoj prvi uradni obisk v tujini izbral Ljubljano, kjer se je pogovarjal s slovenskim državnim vrhom, skupaj s komentatorji v več medijih (v »Delu« sicer ne najdem ničesar…) lahko označimo za prelomni ali vsaj zelo obetavni zgodovinski korak v medsosedskih odnosih ter pri urejanju položaja koroških Slovencev. Včeraj so bili v Sloveniji na delovnem obisku tudi koroški Zeleni z novo deželno poslanko mag. Zalko Kuchling.
Za primerljivi simbolni premik na bolje lahko označimo tudi dejstvo, da je pred tednom dni v deželnem svetu Furlanije  – Julijske krajine v Trstu novi podpredsednik deželnega sveta Igor Gabrovec vodil sejo tudi v slovenščini, kar je bilo v zgodovini prvič; poslance je opozoril, da se poleg italijanščine in slovenščine lahko izražajo tudi v furlanščini in nemščini.

Primorsko-koroških povezav v preteklosti se bomo – kot najavljeno v prejšnji klubski e-okrožnici – jutri, v sredo, 5.6.2013 spominjali na koroški ekskurziji Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacij TIGR Primorske. Avtobus je dodobra zapolnjen.

Pač pa se Ljubljančani še lahko prijavite na avtobusni izlet Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva skozi Logarsko dolino, čez Pavličev vrh v Železno Kaplo ter po dolini Lepene. Za izlet v soboto, 8.6.2013 se prijavite po e-pošti na lovro.sodja@guest.arnes.si ali po telefonu (01) 75 65 813. Podrobnejše vabilo je bilo že priloženo prejšnji e-okrožnici.

 

Zdaj pa tvegajmo predstaviti še izbor nekaterih vabil na vseslovenske, čezmejne prireditve ali osrednje zamejske prireditve prihodnjih nekaj dni.

Že drevi, v torek, 4.6.2013 ob 18.00 bodo ponovno predstavili zbornik 23 razprav in prispevkov »Slovenski odnosi z Dunajem skozi čas«, in sicer v dvorani Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju (Seilerstätte 2, 1010 Dunaj). Po pozdravu direktorja SZI-D dr. Vincenca Rajšpa bosta knjigo predstavila p. Ivan Tomažič in prof.dr. Peter Vodopivec.

Jutri, v sredo, 5.6.2013 ob 16.00 bo v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani (Cankarjeva 1/IV.) na temo »Sloveni a slovenky, kde sme sa vzali?« predaval prof.dr. Cyril A. Hromnik z univerze v Cape Townu, Južna Afrika. Dr. Hromnik se je rodil 19.2.1942 v Spišu na Slovaškem. Študiral je afriško in iberisko zgodovino na Karlovi univerzi v Pragi. Po praški pomladi je emigriral v ZDA, kjer je na Univerzi Siracusa študiral zgodovino Afrike, Južne Azije ter Latinske Amerike in tudi doktoriral. V zadnjem obdobju je razvil teorijo o srednjeevropski domovini Slovenov; Letos naj bi izšla njegova monografija »Sloveni in Slovensko« o obdobju 3200 pr.Kr. – 907 po Kr. (do prihoda Madžarov). Več na: http://www.zgodovina.eu.

V sredo, 5.6.2013 ob 17.00 vabi Lions Club Ljubljana Rožnik na dobrodelno prireditev “Iskrice v očeh”, ki bo v avli Mestnega muzeja v Ljubljani (Gosposka 15). Pozdravu klubskega predsednika Rajka Kotnika in nagovoru županje Semiča Polone Kambič bodo v kulturnem programu nastopili solist Anže Petrač ob spremljavi kitare, otroška folklorna skupina iz Semiča in ženski pevski zbor »Petrol«. Z nakupom vstopnic po 10 € bodo udeleženci prispevali za skupno letovanje otrok iz socialno ogroženih družin v Sloveniji ter v zamejstvu (Beneška Slovenija, avstrijska Koroška in Štajerska, Porabje); otroci bodo julija spet letovali v Pacugu ob slovenski obali, utrjevali slovenski jezik in spoznavali matično domovino.

V četrtek, 6.6.2013 ob 9.00 se bo v Mohorjevi hiši v Celovcu (10. Oktoberstrasse 25/1) pričel letošnji »Praznik Mohorjeve«, in sicer z lutkovno predstavo “Kako je Jaromir iskal srečo” (Gledališče “glej” – Tischlerjeva dvorana), ob 18.00 film “Šanghaj” režiserja Marka Naberšnika (Tischlerjeva dvorana), ob 20.00 – branja: Ivan Klarič, Gerard Kanduth, Verena Gotthardt in glasba: Janez Gregorič (na vrtu), ob 21.00 – koncert: Ljoba Jenče – “Odmevi večnosti”: pripovedne, obredne in druge ljudske pesmi (na vrtu); brezplačna degustacija vina, vstop prost (prosijo pa za prijave na zalozba@mohorjeva.at ).

V četrtek, 6.6.2013 ob 11.00 bodo v prostorih Študijskega centra za narodno spravo (Ljubljana, Tivolska 42) predstavili knjigo »Zvestoba vrednotam. Podoba Dušana Černeta in po njem poimenovanih pobud«. Spregovorili bodo urednik knjige Ivo Jevnikar, soavtorji Ana Marija Prijatelj, Saša Martelanc in Marjan Pertot ter predsednik Krožka za družbena vprašanja »Virgil Šček« Rafko Dolhar.

V četrtek, 6.6.2013 ob 13.30 se bo v Domus Medica v Ljubljani (Dunajska cesta 162) pričela dvodnevna VIII. Konferenca slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije; med referenti drugega dne bosta tudi dva zdravnika iz Avstrije (prof.dr. Marija Trop in dr. Maximilian Domej) in en iz Italije (Bernard Spazzapan, dr.med.). Kotizacije za konferenco ni, prijave pa sprejemajo na www.slokongres.com , kjer najdete tudi podroben program konference.

V četrtek, 6.6.2013 ob 18.00 bo v prostorih Štajerske deželne knjižnice v Gradcu odprla svoja vrata nova »Slovenska čitalnica« z več kot 2.000 slovenskimi knjigami, nemškimi prevodi, časopisi in revijami. Po nagovorih zunanjega ministra RS Karla Erjavca, državnega sekretarja RA dr. Reinholda Lopatke, štajerskega deželnega glavarja mag. Franza Vovesa, člana štajerske deželne vlade dr. Christiana Buchmanna ter predsednice Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko mag. Susanne Weitlaner bodo v kulturnem programu nastopili mladi pevci iz Šentilja in Arveža/Arnfels, graški študent petja Klemen Gorenšak ter Trio Playgrounds.
Konec tedna in naslednji dnevi spet obetajo bogat program; o njem prihodnjič – če le Bog in sreča junaška dasta.

Besedilo: Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana

Podobne teme: