Obračun ob desetletnici obstoja

Ob deseti obletnici delovanja Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk je organizacija predložila javni obračun. “Ustanovitev tretje organizacije je bila pravilna odločitev”, ocenjuje predsednik Skupnosti Bernard Sadovnik.

Za dialog in skupno zastopstvo
Bilo je konec junija leta 2003, ko je Bernard Sadovnik kot bivši predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev predstavil prvi odbor in cilje novega društva z imenom “Skupnost koroških Slovencev in Slovenk”. Pravilnik organizacije je potrdila zvezna policijska direkcija v Celovcu 17. junija leta 2003. V drugem členu pravil je med drugim zapisano: “Skupnost koroških Slovencev in Slovenk si prizadeva za dialog znotraj slovenske narodne skupnosti na Koroškem ter za skupno demokratično, pluralistično zastopstvo koroških Slovencev in Slovenk”. Ob deseti obletnici delovanja Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) so v prostorih organizacije v Celovcu danes dopoldne predložili obračun.

Dialog ostaja pomembna točka delovanja
1.300 rednih članov ima medtem Skupnost koroških Slovencev in Slovenk. Neke vrste stalni spremljevalec vsega delovanja organizacije pa ostaja “politika dialoga” poudarja predsednik Bernard Sadovnik.

Čut za koroške Slovence
Roswitha Vospernik, voditeljica jezikovnih tečajev slovenščine, poleg cilja in želje, da se tečajniki naučijo slovenščine, opozarja tudi na še dodatno posledico jezikovnega pouka, namreč, da udeleženci dobijo tudi čut za slovensko narodno skupnost.

Nazaj k uskaljevanju in KOKS-u
Med odprtimi točkami, za katere si prizadeva Skupnost koroških Slovencev in Slovenk pa je navedel predsednik Bernard Sadovnik tudi nadaljnja prizadevanja za usklajevanje drže koroških Slovencev – med drugim želi tudi rekonstrukcijo Koordinacijskega odbora.

Bogate izkušnje na mednarodnem parketu
Na pomembnost mednarodne dimenzije manjšinske politike opozarja ob desetletnici Skupnosti podpredsednik Reginald Vospernik, ki ima na tem področju bogate izkušnje, saj je bil med leti 1982 in 1986 predsednik Federalistične unije evropskih narodnih skupnosti in dolga leta njen podpredsednik.

Javna proslavitev bo 1. julija
Skupnost koroških Slovencev in Slovenk bo desetletnico svojega obstoja proslavila tudi s posebnim dnevom odprtih vrat, to pa v ponedeljek, 1. julija 2013.

 

Besedilo in foto: Katja Urak, SKS

Podobne teme: