NAPOVED: dogajanje v zamejstvu od 19.9. do 20.9.2013

Knežji kamen

 Na Opčinah pri Trstu pa so ob »Dragi 2013« drugič podelili nagrado Jožeta Peterlina, namenjeno kulturnim ustvarjalcem in organizacijam iz matice, zamejstva in zdomstva, ki delujejo na temelju slovenstva, demokracije in krščanstva. Ob 50-letni Zvezi cerkvenih pevskih zborov iz Trsta je nagrado prejel tudi naš kolega in prijatelj, profesor dr. Janko Zerzer, neumorni častni predsednik Krščanske kulturne zveze iz Celovca ter plodni avtor vrste kulturno-zgodovinskih del. V utemeljitvi nagrade so poudarili njegovo vsestransko kulturno delovanje, idejno širino na krščanski duhovni osnovi ter trud za ohranjanje slovenskega jezika po družinah na Koroškem. Celovške «Novice» so 30.8. Zerzerja vsestransko predstavile v daljšem pogovoru, «Nedelja» pa je o podelitvi nagrade poročala v izdaji 8.9.2013.

 

 

1. september je bil osebni mejnik še za enega našega prijatelja: predsednik Slovenske prosvetne zveze, dr. Avguštin Brumnik je kot sodnik v Železni Kapli vstopil v zasluženi pokoj. Ker je Brumnik že nekaj časa skrbel za dvojezične zadeve tudi na boroveljskem sodišču in ker po njegovem «uprava ni pravočasno poskrbela, da bi imeli dvojezične sodnike», bodo v vedno večji meri le še tolmači zagotavljali pravico do uradovanja v maternem, slovenskem jeziku. Poleg tega – tako kot nad več koroškimi podružničnimi dvojezičnimi šolami – tudi nad okrajnimi sodišči v Železni Kapli, v Pliberku in v Borovljah visi Damoklejev meč ukinitve zaradi «varčevalnih reform».
Med novejšimi uspehi mladih koroških športnikov si čestitke zasluži biatlonka Dunja Zdouc iz DSG Sele/Zell, ki je 7.9.2013 v Obertilliachu osvojila zlato kolajno oz. naslov avstrijske prvakinje pri juniorkah. Več lepih dosežkov so v prvi polovici septembra nanizali tudi drugi koroški slovenski tekmovalci v individualnih in moštvenih, letnih in zimskih športih.
Konec tedna smo izvedeli tudi za novo vodstvo Narodnega sveta koroških Slovencev. Ob tem si naše čestitke in dobre želje za uspešno delo zaslužita nova predsednica Zbora narodnih predstavnikov, prevajalka in kulturna delavka – nekaj časa tudi predsednica KKZ – mag. Sonja Kert-Wakounig in njen podpredsednik mmag. Martin Dovjak ter precej pomlajeno predsedstvo NSKS: predsednik dr. Valentin Inzko, poslevodeči podpredsednik Nanti Olip, podpredsednik dr. Franc Wutti ter člani predsedstva Natalija Hartmann, mag. Marko Haschej, prof.mag. Štefan Kramer, prof.mag. Jokej Logar, dipl.inž. Hanzi Mikl, Martin Pandel, Christian Urak in Svetlana Wakounig.
Ob razrešitvi od župnikovanja na Radišah, a ob svojih drugih funkcijah v krški škofiji, je bil za prihodnjega vodjo škofijske Caritas imenovan mag. Jože Marketz; od prihodnjega poletja bo odgovoren za več kot tisoč zaposlenih in za mnogovrstno delovanje te humanitarne organizacije.
Včeraj zvečer smo se v ljubljanskem Cankarjevem domu lahko udeležili živahne predstavitve treh finalistov za izbor najboljše esejistične knjige in nagrado Marjana Rožanca; med tremi najprodornejšimi avtorji angažiranih in odmevnih esejev je bil tudi tržaški rojak, nekdanji predsednik našega partnerskega Kluba Tržačanov v Ljubljani, prof.dr. Igor Škamperle. (Osrednji slovenski mediji so medtem že poročali, da bo nagrado prejel prof.dr. Alojz Ihan.)
Razveselili smo se tudi vabila na podelitev najvišjega poljskega civilnega odlikovanja (viteškega križa za zasluge), ki ga bo upokojeni profesor celovške univerze dr. Peter Gstettner v ponedeljek, 23.9.2013 ob 13.00 v zrcalni dvorani Urada koroške deželne vlade prejel za svoje vztrajno prizadevanjeza ohranitev na žrtve nacizma na Koroškem, posebej tudi v nekdanjem koncentracijskem taborišču Ljubelj-sever. Prav tu bo istega dne dopoldne ob 10.00 poljski veleposlanik s predstavniki diplomatskega zbora položil venec.

Danes, v četrtek, 19.9.2013 ob 13.00 (bo)sta  v dvorani DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani dosedanji predsednik Mednarodnega odbora pisateljev za mir dr. Edvard Kovač in novo izvoljeni Tone Peršak na tiskovni konferenci poročala o 79. Mednarodnem kongresu PEN-a v Reykjaviku. Tam sta v slovenščini in angleščini prebrala pesem lani preminulega koroškega avtorja Andreja Kokota Ne morem drugače. Pesem je bila zelo lepo sprejeta v avditoriju čez 200 ljudi z vsega sveta.

V četrtek, 19.9.2013 ob 17.00 bosta v okviru ”Vanekovih večerov” v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti (Zvezna ul. 10) – namesto predhodno najavljenega, a zadržanega dr. Uroša Lipuščka – svojo novo knjigo »Trpljenje otrok v vojni« predstavila zgodovinarska kolega mag. Metka Gombač in dr. Boris Gombač (ljubljanski Tržačan), ki sta z objavami in potujočo razstavo uspela priklicati v spomin kalvarijo otrok in njihovih staršev v fašističnih taboriščih (Rab, Gonars, Treviso). Večer bo povezoval mag. Franc Kuzmič.
V četrtek, 19.9.2013 ob 18.00 bodo v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani (Cankarjeva 1/IV.) odprli razstavo «Slovensko samostojno politično nastopanje v Italiji skozi volilne plakate». Spregovorili bodo primorski rojaki iz Italije: Damijan Terpin, Drago Štoka in Ivo Jevnikar. Razstava bo odprta ob delavnikih od 8.00 do 15.30. Več na www.slokongres.com .

V četrtek, 19.9.2013 ob 19.00 bo v Pokrajinskem muzeju Kočevje predstavitev 3. knjige iz serije Izgubljene kočevske vasi. Nekoč so z nami živeli kočevski Nemci. Avtorja prof.dr. Mitja Ferenc in mag. Gojko Zupan sta v njej na 224 straneh v besedi in s 583 slikami opisala 67 sedanjih in nekdanjih kočevskih vasi, katerih imena se začenjajo s črkami od R do Ž, od Rajhenava do Žibna. O temi, ki so jo aktualizirali in s koroškimi Slovenci ponovno povezali nedavni slovensko-avstrijski državniški pogovori, sta na voljo tudi prvi dve knjigi iste serije (A-J in K-P). Več na www.pmk-kocevje.si .

V četrtek, 19.9.2013 ob 19.00 bosta v Knjižnici Tolmin urednica Ada Tomasetig in slovenistka Živa Gruden predstavili knjigo “Od Idrije do Nediže” s 578 pravljicami, zapisanimi tako, kot so ji jih povedali slovenski informatorjih v vaseh za mejo, ter prevedenimi tudi v italijanski jezik. Nekaj «pravc» bosta povedala Ada Tomasetig in Giovanni Coren, v knjižnici pa bodo odprli tudi razstavo ilustracij, ki jih je za knjigo ustvaril Giacinto Iussa.

V četrtek, 19.9.2013 ob 19.30 bodo v baročni dvorani novega krila Narodne galerije v Ljubljani predpremierno predvajali 52-minutni dokumentarni film »Ljubljansko jutro, benečanski večer« scenarista, režiserja in montažerja Amirja Muratovića o umetnostnem in literarnem zgodovinarju ter diplomatu dr. Izidorju Cankarju. Vstop na predpremiero je prost. V filmu je omenjeno tudi sodelovanje in prijateljevanje dr. Cankarja, ki je poleti 1920 napisal tudi dramolet “Plebiscit”, z véliko koroško Slovenko, botaničarko dr. Angelo Piskernik (mdr. nekdanjo podpredsednico našega Kluba). Kdaj bo TV Slovenija dokumentarec predvajala, še ne vemo.

V četrtek, 19.9.2013 ob 20.00 bodo v Galeriji Gorše v rožanskih Svečah predstavili interdisciplinarni umetniški projekt  koroško-dunajske režiserke Nike Sommeregger »SYMPHONIJA – Gustav Januš«. V predstavi se v celostno umetnino prepletajo poezija, slikarstvo in glasba. Nastopajo: Valentina Inzko in Miha Krištof (igralca), Ulrich Plieschnig (slikar) in Marta Berchtold (čelistka). Predprodaja & kontakt: KKZ, 0043-463-516243, office@kkz.at ter Galerija Gorše, 0043-650-5059005, alenka@webdent.at .

V četrtek, 19.9.2013 ob 20.00 bo Kulturnem domu v Pliberku gostovalo Gledališče Toneta Čufarja z Jesenic, in sicer z zabavno igro Raya Cooneya «To imamo v družini» v režiji Marjana Bevka (ki mdr. tudi vodi naše partnersko Društvo TIGR Primorske).

V petek, 20.9.2013 ob 18.30 bo v Pavlovi hiši v štajerski Potrni/Laafeld predaval koroški gost, zgodovinar dr. Jože Till na temo »Pomembnost škofa Antona Martina Slomška«. Škof Slomšek, eden najpomembnejših likov kulturne, pedagoške in cerkvene zgodovine na Koroškem in Štajerskem, se je kot prenoviteljski pedagog boril za enakopravnost slovenskega jezika in izobraževanje preprostih ljudi.

Besedilo: Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana

Podobne teme: