Dogajanje v zamejstvu in Sloveniji: 20. do 21.5.2014

Knežji kamen

Za drevi, v torek, 20.5.2014 ob 19.00 smo v pretekli okrožnici napovedali, da bodo v Slovenskem znanstvenem inštitutu na Dunaju odprli razstavo Brede Sturm »Zvok. Zapis. Slika«. Glede na včeraj sprejeto informacijo pa utegne biti to odprtje razstave zadnje dejanje v inštitutovem »umiranju na obroke«, ki ga že dlje časa dopuščajo ustanovitelji inštituta oziroma slovenska država.

 

Na kratko ponovimo, da bodo jutri, v sredo, 21.5.2014 ob 11.00 v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva 7, Ljubljana) predstavili KulinArtFest, prvi sejem knjig s kulinarično vsebino (iz Slovenije, Furlanije Julijske krajine, avstrijske Koroške in Hrvaške), ki bo v Volčjem Gradu pri Komnu v soboto, 31. maja in nedeljo, 1. junija.

 

V sredo, 21.5.2014 ob 18.00 bo v prostorih Pokrajinskega arhiva Koper (Kapodistriasov trg / Piazza Kapodistrias 1) predstavitev knjige Federica Tenca Montinija »Fenomenologia di un martirologio mediatico« politični in medijski (zlo)rabi tematike “fojb” od začetka devetdestih let do danes. Poleg avtorja bodo sodelovali še zgodovinarji Jože Pirjevec, Stefano Lusa, Borut  Klabjan in Gorazd Bajc. Predstavitev bo potekala v italijanščini.

 

V sredo, 21.5.2014 ob 19.00 bodo v Razstavni dvorani NUK – Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani odprli razstavo »Pavle Merkὺ: Resnica v tonih« ter predstavili filmski portret »Aj sijaj, sijaj, sonce« režiserke Loredane Gec. Slavnostni govornik bo dr. Matjaž Barbo, pela bo Vokalna skupina Gallina.

 

V sredo, 21.5.2014 ob 19.00 bodo v Pokrajinskem muzeju Kočevje (Prešernova ul. 11) odprli razstavo »Peter Kozler: Zemljovid slovenske dežele in pokrajin«. Razstava bo postavljena do februarja 2015.

 

V sredo, 21.5.2014 ob 20.00 bo v hali A graškega sejmišča gostoval mednarodno priznani slovenski a cappella zbor »Perpetuum Jazzile«. Najbrž bo dvorana spet razprodana…

 

V četrtek, 22.5.2014 bo obhajal 75-letnico rojstva profesor dr. Samo Pahor, znani tržaški zgodovinar, publicist in pokončni borec za narodne pravice slovenske manjšine v Italiji. Naš tržaški prijatelj je bil v Trbovljah rojen pregnanemu učiteljskemu paru, ki je nato v času partizanskega protifašističnega boja obnavljal slovensko šolstvo na Primorskem. Samo je svoje raziskovalno delo ter univerzitetno in srednješolsko učiteljsko kariero vsa desetletja povezoval z aktivnim bojem za uresničevanje ustavno in mednarodnopravno zagotovljenega položaja slovenskega jezika in kulture v Italiji, kakor tudi pravic narodnih manjšin v Evropi. Osebno se je izpostavljal tako, da je bil nekajkrat zaprt in sojen, a je tudi dosegel več odločb najvišjih italijanskih sodišč v prid javni rabi slovenščine. »Samotnemu vitezu slovenstva na Tržaškem« je obširnejši zapis posvetil Milan Pahor v »Zgodovinskem časopisu« 1999/2, seveda pa ga ne spregledujejo niti slovenska enciklopedična dela (PSBL, ES, VSBL). Če prijatelja našega kluba in sodelavca našega inštituta ne bomo srečali prej, ga pričakujemo na 14. Vseslovenskem srečanju 4. julija v Državnem zboru RS, ko nam bo – kot vedno doslej – povedal nekaj kritičnih opažanj in napotkov. Še na mnoga zdrava leta!

 

V četrtek, 22.5.2014 od 9.00 do 14.00 na Novem trgu v Celovcu, v soboto, 24.5.2014 od 9.00 do 13.00 pa na trgu mestne hiše / Rathausplatz v Beljaku ponovno prirejata AACC in občina Brda praznik češenj.

 

V četrtek, 22.5.2014 popoldne prireja Klub slovenskih študentov in študentk v Gradcu tek na grajski grič, ki mu bo sledilo druženje in podelitev nagrad v klubskih prostorih. Podrobnejše informacije na: office@ksssg.at .

 

V četrtek, 22.5.2014 ob 18.30 se bo z odkritjem reliefna plošče na občini Ravne na Koroškem pričel »Festival solzic«, ki se bo s pestrim programom nadaljeval vse do nedelje, 25.5.2014. »Vabimo na praznik Koroške«. Podrobnosti tudi na www.festivalsolzice.si ali pri organizatorki Renati Picej na 041-759490.

 

V četrtek, 22.5.2014 ob 19.00 se bo v gostišču »Kotor« na Schubertring 4 na Dunaju pričelo tradicionalno mesečno druženje dunajskih Slovencev (zaradi praznika tokrat že na predzadnji četrtek v mesecu). Lokacija na http://www.kotor-cafe-bar.com/index.html .

 

V četrtek, 22.5.2014 ob 19.00 bo v knjižnici Makse Samsa v Ilirski Bistrici predstavitev zbornika »Poslednje ustoličenje na Gosposvetskem polju«, ki sta ga nedavno izdala Svetovni slovenski kongres in naš Klub koroških Slovencev v Ljubljani. O zborniku bomo spregovorili trije izmed njegovih soavtorjev: Teodor Domej iz Celovca, Anja Doležalek iz Trbovelj in Janez Stergar iz Ljubljane. V kulturnem programu bo nastopila ženska pevska skupina »Kalina«.

 

V četrtek, 22.5.2014 ob 19.00 bo v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani Cankarjeva 1/IV) »Večer izza kongresa«, na katerem se bo podpredsednik Slovenske konference SSK Borut Korun pogovarjal s pisateljem, kulturnim publicistom in prevajalcem z Dunaja Levom Detelo, ki je pred nedavnim obhajal svojo 75-letnico (roj. 2.4.1939 v Mariboru) in izdal svojo petdeseto knjigo »Zapleti v vijugah časa« s »soočenji z Edvardom Kocbekom in najboljšimi imeni literature ob izzivih za nujni duhovni preobrat sredi vsesplošne krize vrednot«. Detela se je kot študent leta 1960 iz političnih razlogov umaknil v Avstrijo, kjer se je mdr. uveljavil kot izdajatelj in urednik literarne revije »LOG« in doslej prejel tudi več nagrad in priznanj. V novi knjigi piše tudi o udbaškem preganjanju drugače mislečih ter o slovenski književnosti v zamejstvu in izseljenstvu. Za roman »Stiska in sijaj slovenskega kneza«, ki bi ga veljalo v letošnjem jubilejnem letu spet prebrati, je 1987 prejel nagrado Mohorjeve založbe.

 

V četrtek, 22.5.2014 ob 19.00 bo v viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije (Ljubljana, Celovška cesta 23, Ceginov grad) koncert »Pesnikova ljubezen in pesnikovo življenje«, na katerem se bosta predstavila avstrijska glasbenika: Michael Wieltschnig (basbariton) in Michael Nowak (klavir). Izvajala bosta samospeve Roberta Schumanna in Nikolausa Fischbacherja. Vstop je prost.

 

V četrtek, 22.5.2014 ob 19.30 bo čezmejna povezanost izkazana tudi na prireditvi Višje šole za gospodarske poklice v Šentpetru pri Šentjakobu, in sicer v avtorstvu scenarija »Impulz! Pusti otok!«: priljubljeni Andrej Rozman – Roza je vsekakor še Ljubljančan …

 

V petek, 23.5.2014 ob 19.30 Društvo avstrijsko-slovenskega prijateljstva – Gradec vabi na odprtje razstave slovenske umetnice Marine Bahovec “Vijoličasto progasti oblaki – Violett schraffierte Wolkenter na literarno branje v Galeriji Werkbund v Gradcu, Heinrichstraße 10. Uvod v razstavo bo podal umetnostni kritik Mario Berdič. Kontakt:  ivanka.gruber@aon.at.

V petek, 23.5.2014 ob 20.00 se v Kulturnem domu v Pliberku pričenja Voxon A-cappella Festival, na katerem se bodo predstavili trije pevski ansambli: Cluster (ITA), A-Kamela (SLO) in Voxon (AUT).Več na www.voxon-festival.com.

 

V petek, 23.5.2014 ob 20.00 bosta v graščini v Radovljici na koncertu kvinteta “Tivoli” nastopila tudi gostujoči “Višarski oktet” iz Ukev ter citrar Plahutnik.

 

V nedeljo, 25.5.2014 ob 12.00 se bodo pri Gospej Sveti pričele slovenske šmarnice z mašo   v slovenščini, ob 14.00 bosta na duhovnem koncertu nastopila MePZ Anton Foerster iz Ljubljane ter cerkveni zbor iz Železne Kaple, ob 15.00 pa bo slovesne šmarnice vodil Poldej Zunder, sodelovali pa bodo pritrkovalci iz Smlednika pri Kranju in nabijalci iz Kazaz.

 

V nedeljo, 25.5.2014 ob 14.00 bo pri gostišču Juenna v Čepičahtekma koscev in praznik češenj. V kulturnem sporedu bodo sodelovali MoPZ Franz Leder Lesičjak, MoPZ Kralj Matjaž ter MePZ DPD Svoboda Pragersko. Češnje, vino in pršut bodo iz Goriških Brd. Za zabavo bo igral Podjunski trio Lipusch.

 

V nedeljo, 25.5.2014 bomo imeli v Sloveniji in v vseh sosednjih državah, kjer živi slovenska manjšina, volitve v Evropski parlament. V Italiji, v Avstriji in tudi v Sloveniji na različnih listah nastopa kar nekaj slovenskih “zamejskih” kandidatk in kandidatov. Najbolj verjetna je izvolitev prve kandidatke liste NEOS, koroške Slovenke dr. Angelike Mlinar, dosedanje članice avstrijskega zveznega parlamenta. Po pregledu strankarskih list v RS vidim, da od naših klubskih članov kandidira le Lojze Peterle, ki ga ni treba posebej predstavljati.

 

Še na en nedavni osebni jubilej so nas opomnile celovške »Novice« iz preteklega tedna: koroški kulturni delavec in veroučitelj Božo Hartmann obhaja 60. rojstni dan. Božu, s katerim se srečujemo predvsem na pevskih prireditvah, pri reševanju obstoja slovenske Glasbene šole, ki ji predseduje, ter pri drugih dejavnostih Slovenske prosvetne zveze, katere podpredsednik je, voščimo vse najboljše!

Pušeljc vestičk zdaj lahko zavežemo. Marsikateri »cvet« smo izpustili in ga lahko še sami dodate. Lep pozdrav na vse konce – do prihodnjič!

 

 

Besedilo: JanezStergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja

 

Podobne teme: