Fiskalni svet: Vlada večkrat ravnala v nasprotju z običajnimi normami oziroma zakonodajo

Fiskalni svet v oceni programa stabilnosti za leto 2022 od vlade pričakuje, da bo ustrezno naslovila izzive dolgoročne vzdržnosti javnih financ. Ob tem opozarja, da je vlada pri procesu predložitve dokumentov ravnala v nasprotju s predpisano zakonodajo.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot ugotavlja Fiskalni svet, je vlada je v procesu tokratne predložitve z zakonodajo predvidenih dokumentov večkrat ravnala v nasprotju z običajnimi normami oziroma s predpisano zakonodajo. “Z zamudo se je seznanila z makroekonomskimi napovedmi UMAR-ja, ki so se v dolgoročni primerjavi izkazale kot skladne z načeloma natančnosti in nepristranosti. S tem je med drugim Fiskalnemu svetu otežila celovito analizo proračunskih projekcij v okviru kratkih zakonskih rokov,” je zapisani v izjavi za javnost.

Kot pojasnjujejo na Fiskalnem svetu, jim je vlada osnutek Programa stabilnosti posredovala z 18-dnevno zamudo glede na veljavno zakonodajo, v oceno pa mu ni predložila okvira za pripravo proračunov sektorja država, ki je osrednji dokument srednjeročnega proračunskega načrtovanja. Poleg naštetega vlada po objavi ugodnih podatkov o nacionalnih računih za leto 2021 konec februarja ter ob

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav