Ford za poravnavo v sporu glede carin v ZDA 365 milijonov dolarjev

Ameriški avtomobilski velikan Ford bo za poravnavo civilne tožbe, povezane z domnevno goljufijo pri uvozu vozil, plačal 365 milijonov dolarjev (334 milijonov evrov), so sporočile ameriške oblasti.

Ford, ki zanika kršitve, naj bi tovorne kombije uvažal kot osebna vozila, s čimer se je izognil plačilu višje carine.

Ford naj bi po poročanju francoske tiskovne agencije APF goljufal med letoma 2009 in 2013. Takrat naj bi se izognil plačilu višjih dajatev za iz Turčije uvoženih 163.000 gospodarskih vozil modela Transit Connect, tako da jih je prijavil kot osebna vozila, je v izjavi zapisalo pravosodno ministrstvo.

Ministrstvo je trdilo, da je avtomobilski velikan v vozila namestil navidezne zadnje sedeže in druge začasne elemente, s katerimi bi bili kombiji videti kot osebna vozila. Začasni zadnji sedeži pa, kot piše v izjavi, nikoli niso bili namenjeni in uporabljeni za prevoz potnikov, saj naj bi po prehodu carine Ford sedeže odstranil, s čimer je vozilo znova dobilo prvotni videz dvosedežnega tovornega kombija.

Domnevna goljufija je podjetju omogočila, da je plačal 2,5-odstotno uvozno carino, in ne 25-odstotne, ki velja za tovorna vozila.

Ford se je

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav