EU korak bližje zaščiti delavcev Wolta, Uberja, Glova in drugih digitalnih platform

EU je korak bliže zaščiti platformnih delavcev. Države članice so potrdile začasni dogovor o prelomni zakonodaji, ki prvič v sedemindvajseterici ureja pogoje dela in zaposlovanja za delavce, ki delajo za digitalne platforme, kot so Wolt, Uber in Glovo.


Foto: EPA
Foto: EPA

Zakonodaja za delavce, ki delajo za spletne platforme, uvaja domnevo obstoja delovnega razmerja, prinaša pa tudi večjo preglednost delovanja platform.

Potem ko do zadnjega ni bilo jasno, ali bodo članice danes podprle predlog direktive o platformnih delavcih, je ta prejel zadostno podporo. Dogovor sta podprli tudi Estonija in Grčija, ki sta se 16. februarja na glasovanju o dogovoru s parlamentom vzdržali. Njuna predstavnika sta v razpravi napovedala podporo “v duhu kompromisa”.

Nemški minister Hubertus Heil iz vrst socialdemokratov (SPD) je medtem dejal, da je Nemčija zaradi nesoglasij znotraj vladne koalicije še naprej vzdržana.

Pri nasprotovanju vsaj za zdaj vztraja Francija. Namestnik francoskega stalnega predstavnika pri EU-ju Cyril Piquemal je sicer poudaril, da so pripravljeni na uradnem glasovanju

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav