Kako prepoznati kakovostno oljčno olje?

Zveza potrošnikov opominja, da je oljčno olje zaradi visoke cene in priljubljenosti pogosto predmet goljufij. Med najbolj razširjenimi oblikami goljufije so mešanje oljčnega olja s cenejšimi olji, napačno označevanje porekla in ponarejanje certifikatov.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ponarejanje z drugimi olji je ena najbolj razširjenih oblik goljufij. Oljčno olje se lahko razredči ali meša s cenejšimi olji, kot so sončnično, sojino ali repično olje, so v sporočilu za javnost opozorili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Države, kot so Italija, Grčija in Španija, so znane po visokokakovostni proizvodnji oljčnega olja. Nekateri proizvajalci zato lahko priredijo izvor olja, da bi namignili na geografsko bolj priznani izvor ali višjo kakovost izdelka. Na trgu se tudi ponarejajo označbe ali se uporabljajo ponarejeni certifikati. S tem želijo proizvajalci proizvod predstaviti kot bolj pristen in kakovostnejši, kot je.

Med pogostimi oblikami goljufije je tudi napačna predstavitev kakovosti. “Nekateri proizvajalci lahko svoje olje označijo kot ekstra deviško, čeprav ne izpolnjuje zahtevanih standardov kakovosti,” navaja ZPS. Proizvajalci lahko prav tako mešajo ekstra deviško

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav