Število vlog za priklop novih malih sončnih elektrarn je na začetku leta zelo upadlo

Lani se je iztekel zelo ugoden sistem neto meritev za lastnike malih sončnih elektrarn. Treba je bilo plačati le razliko med proizvedeno in prevzeto elektriko, glede na razliko pa tudi omrežnino. Zdaj je treba plačati omrežnino za vso elektriko.


Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut
Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut

Povpraševanje po priklopu novih sončnih elektrarn je na začetku leta zelo upadlo, elektrodistributerji pa morajo obdelati še številne lanske vloge. Za vse, ki so vlogo oddali do konca lanskega leta, napravo pa bodo priklopili do konca letošnjega, ostaja v veljavi stari sistem.

Elektrodistributerji so imeli konec leta 22 tisoč vlog za priklop malih sončnih elektrarn, trenutno jih rešijo približno 3500 na mesec, Zaostanek bi radi odpravili do konca junija, pravi Radko Carli iz gospodarskega interesnega združenja distributerjev. Velika težava bodo priklopi, skupaj z že prej odobrenimi bi lahko obsegali do 37 tisoč naprav.

V enem letu bi jih priklopili toliko, kot jih je bilo v zadnjih štirih letih. Pričakujemo zelo velik pritisk v drugi polovici leta na priključevanje elektrarn.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav